Постановка на гласа, звукоизвличане и сценично присъствие овладяват децата от вокална група „Дъга“ на ОУ „Драган Манчов“

„Постарайте се да пресъздадете усещането за привързаност към нашия град, да се почувства колко се гордеете се него, да кажете с песен, че обичате Пловдив“, обръща се към децата музикалният педагог Ева Кутова. Въпреки че репетицията е в края на учебния ден, малките таланти не проявяват никакви признаци на умора, а напротив – нямат търпение да изпеят отново куплета, спазвайки препоръките на госпожата.

Въпреки че вокална група „Дъга“ на ОУ “Драган Манчов” съществува едва от октомври, в репертоара й вече има популярни български поп хитове и любими детски песни, а в момента децата разучават химна на Пловдив. Формацията е създадена по Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“. Ръководителят Ева Кутова е учител по целодневна подготовка в начален етап, но първата й специалност е „Педагогика на обучението по музика“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, така че с готовност приела да работи с децата, които проявяват интерес към пеенето. На възможността да участват във вокалната група откликват основно момичета от втори, трети и четвърти клас, но има и няколко момчета за талисман.

„Страшно много обичам да пея и да танцуват, затова се записах“, казва Рая. За Йоана музиката е забавление, което й осигурявали репетициите във формацията. Вики пък признава, че с пеенето отмаря след часовете.

За да направи срещите по-интересни и вдъхновяващи, Ева Кутова избира песни извън тези, които се изучават в училище, а често и децата сами дават предложения – като „Пожелание“ на Дони и Ася или „Още малко“ на Орлин Павлов. Тъй като не са нотно грамотни, след като разпечата текста, вокалният педагог прави графични означения, които да улеснят учениците при разучаване на песента. По време на репетициите обяснява за постановка на гласа и звукоизвличане, за това колко е важно сценичното поведение, за да достигне посланието на песента до публиката.

„Допирът до изкуството ни прави по-емоционални, кара ни да общуваме по различен начин помежду си. Малцина ще се занимават професионално с музика, но подобни занимания ще ги направят добре подготвена публика“, пояснява Кутова.

След като вече са имали дебютна изява на пролетен концерт на сцената пред община „Пловдив“, децата от вокална група „Дъга“ се готвят за празника, който ОУ „Драган Манчов“ организира за бъдещите първолаци на 26 март.