Последният мохикан, който прави играчки от стъкло, измайстори и училищен звънец за елхата

 

Нямам право на грешки, защото една тръба струва десет евро, казва майсторът докато извайва поредната играчка
Нямам право на грешки, защото една тръба струва десет евро, казва майсторът докато извайва поредната играчка

 

Ателието му прилича на работилницата на Дядо Коледа, но вместо хиляди джуджета, които усърдно приготвят подарък след подарък, тук майсторът е само един. Стъклени камбанки, ръчно изрисувани елхови топки, снежни човечета, крилати ангелчета и връхчета за коледната елха изпълват стъклодувното ателие на Иван Станев в Стария град.  Пловдивчанинът е последният мохикан и единствен пази изчезващия занаят. Въпреки превратностите на времето, вече 35 години той упорито не се отказва и съхранява древния занаят.

„Дойдоха много желаещи да им предам занаята и да опитат да се научат, но понеже е бавно и трудно, изисква постоянство, все още нямам наследник”, казва Иван Станев. Празничните украшения, които извайва, нямат нищо общо с китайското масово производство. Те напомнят за времената, когато кичехме коледното дръвче с истински играчки от стъкло и добавяхме фенери от гланцово блокче.

Преди две години Общинският съвет гласува да отдаде под наем помещение до Лапидариума на занаятчията. И кандидатствал за финансиране с проект пред Агенцията за хора с увреждания чрез Занаятчийската камара. Отпуснали му 17 000 лева, с които преобразил помещението, купил американски горелки – последен крясък на модат. Прозрачното стъкло поръчва от Чехия и Германия, а от Белгия изискал доставка на цветно. Иван е усвоил занаята в бившата ТПК “Марица”, където е работил 15 години. Затова няма право на грешки. Стъклото в някогашния завод в Сливен струвало 57 стотинки, а да тръба немско стъкло днес плаща 10 евро. До появата на ателието надувал стъклото на терасата вкъщи и имал идеята да възроди почти всички коледни символи от стъкло в годините – като се започне от звънчета и Снежанки, и се стигне до Дядо Коледа.

15 секунди е времето, с което майсторът разполага, за да “издуха” играчката. След това стъклото изстива, така че се изискват невероятна бързина и  прецизност да оформиш фигурката. Стъклената тръба се нагрява при 800 градуса на газовата горелка, изтегля се малка част и с помощта на въртене и издухване се появяват стъклените снежни човеци и Снежанки. Даже лампата на Аладин. Работата не свършва дотук. С немски бои за стъкло Иван украсява играчките с избрания от него цвят, добавя брокат за блясък и ги подрежда на изложбените рафтове.

„През първите пет години човек усвоява най-елементарните знания. Поне още толкова са му нужни, за да научи детайлите. На 15-та може да е уверен, че всичко ще му се получи. След това тръгва по пътя на усъвършенстването”, „успокоява” мераклиите да го наследят Иван.

За да е конкурентен що-годе на пазара, когато калкулира на каква цена да продаде играчката, Иван „забравя” за вложения труд, а отчита само стъклото, боите и лаковете. За да предаде блясък на играчките, той нанася т.нар. сребърна амалгама и така се получава ефектът на сребърното огледало. Това допълнително оскъпява изделието.

На въпрос как се бори с китайските пластмаси, които заливат пазара, Иван казва колко е щастлив, че все още има хора, които ценят неговите уникати и са готови да платят повече, но да имат бутиково изделие от стъкло. Хит тази година са стъклени камбанки със снежинки с преливащ брокат, както и училищен звънец. Наскоро дори получил поръчка за стъклено прасенце.

След новогодишната еуфория, Иван започва да майстори цветя от стъкло, които са актуални през пролетните месеци. Много от туристите в Стария град се захласват от изкуството му и пробват какво е да си стъклодухач.

 

DSCF3984DSCF3990