Учениците от СУ „Любен Каравелов“ и малчуганите от ДГ „Перуника“ с общ концерт

С общ образователен концерт „Да запазим фолклорните традиции“ малчуганите от ДГ „Перуника“, заедно с ученици от 4-ти, 7-ми и 9-ти клас – профил „Музика“ в СУ „Любен Каравелов“, поставиха финала на поредица от събития под мотото „Да запазим фолклорните традиции“. Дворът на детското заведение се превърна в открита сцена за музика, танци и четене.

Бившите възпитаници на градината, които вече са част от училищния фолклорен ансамбъл „Тракийска младост“, танцуваха с малките таланти право хоро и пяха песни от различни фолклорни области. По време на открития урок децата, облечени в народни носии, научиха от своите учители, че цветовете на носиите са различни според фолклорната област, която представят. Любопитно им беше да узнаят, че бродериите и шевиците не са само украса на дрехите, а носят послания и са част от паметта на българите.

Децата демонстрираха и как всяка сутрин заедно с младшия учител Атидже Хачикян загряват преди заниманията със стъпки и движения от фолклорните танци. „За мен е голямо удоволствие всяка сутрин да започваме под звуците на фолклорната музика. Извън работата аз продължавам с тези танци като танцувам в един от фолклорните клубове в града“, поясни Хачикян.

Лятната седмица в „Перуника“ беше посветена на различни образователни дейности, с които екипът в градината иска да насърчи детското любопитство. Приказки на сянка в двора, сутрешна дискотека, маскен бал с любими герои са част от инициативите.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.