DSCF5845

Какво ли е Радичков, Хайтов или Емилиян Станев да ти преподават написаното от тях и включено в учебника, вместо учителя или вещите анализи на литературната критика.

“Велико”, казва в отговор литературният критик и дългогодишен преподавател в Пловдивския университет Марин Кадиев. Той прави първия в педагогическата ни практика експеримент – “Писателят в класната стая”. Е, преди доста години, като начинаещ учител в Търговската гимназия. Сагашният председател на Съюза на независимите писатели се върна назад във времето на днешния празник за 105-та годишнина на училището. Стотици настоящи и бивши учители и ученици се събраха за празника в панаира. След приветствието на директора на гимназията Славейка Иванова, присъстващите се насладиха на музикално-танцовия спектакъл на ансамбъл „Елика“. Всички, които са свързали живота си с училището – преподаватели и възпитаници, си дават среща на бала на випуските в хотел „Санкт Петербург“ утре вечер.

“Радичков, Генчо Стоев, Добри Жотев и Багряна и Дора Габе. Ходили сме и с автобуси до Хисар, където провеждахме занятията. Канил съм Веселин Андреев и Георги Мишев, Дончо Цончев, Георги Марков-Джери. Над 50 изтъкнати писатели са идвали в часовете, благодарение на личните ми контакти. Експериментът беше признат в цялата страна и в Ленинград като ефективна форма на обучение. Уникално беше. Не става дума за посещение на писатели, които ходят на посещение за 24 май. А за система на преподаване. И Мерсия Макдермот е идвала, за да представя книгата си за Левски. Аз представям автора и те допълват. Като правим срещи с бивши възпитаници, на въпрос кой е най-силният спомен, те казват за срещите с Хайтов, Радичков, Григор Вачков”, спомня си Марин Кадиев. Според него живото и неповторимо въздействие на голямата личност оставя отпечатък за цял живот върху младите хора.

DSCF5844

19 години начело на училището е бил омбудсманът на Пловдив Юлия Юрдекова.  Тя също бе сред гостите на днешния празник и припомни, че е била едва на 22 години, когато постъпва като нередовен учител в модерната тогава специалност “Машинна обработка на информацията”. Преподавала е 8 учебни дисциплини. Явява се на пилотния за България конкурс, представя платформа за развитие на училището и през 1985 става зам.-директор. След това, също с избор, от 1989 година, та до януари 2009 е директор.

DSCF5847

“От 105 години история на училището, 36 съм вписана в историята му. Стиснала съм ръката на немалко министри. Дори датската кралица успях да доведа в училище при нейно посещение с президента Петър Стоянов в Пловдив”, щастлива е Юрдекова, която е подписала повече от 5000 дипломи. Кумувала е на 17 двойки ученици и кръстила 42 деца. Има защитена дисертация за формирането на човешкия капитал.

DSCF5849