За Учител на годината на днешното тържествено отбелязване на юбилея бе обявен преподавателят по история Юлияна Николова

Учениците ще разпространят картички с откъси от творби от майстора на късия разказ по парковете в квартала

„Да бъдем с теб едно, да бъдем заедно по-добри“ пяха в един глас учителите от ОУ „Елин Пелин“ на тържеството по повод 90-годишнината на училището. Подредени на стълбите на централния вход, те сложиха емоционален финал на празника с популярната песен на Любо Киров, Орлин Павлов и Графа. Към преподавателите се присъединиха и най-малките, стискайки стрък цвете в ръка.

Пъстро украсеният двор събра рано тази сутрин ученици, учители и родители за юбилейното честване, на което гостуваха кметът на район „Западен“ Димитър Колев и регионалният председател на Синдиката на българските учители Петрана Калоферова. Тържеството започна с издигане на националния трибагреник и знамето на училището, а вокална група „Елина“ изпълни школския химн.

„За всички нас е изключителна гордост да сме тук заедно по този прекрасен повод. Желая ви да сте все така иновативни и да покорявате нови върхове!“, обърна се към присъстващите директорът Татяна Вангелова. Тя обяви и носителя на голямата награда „Учител на годината“, която се присъжда по повод юбилея за изключителни заслуги и издигане авторитета на училището. Категоричното решение на Педагогическия съвет е с приза да бъде удостоена Юлияна Николова – преподавател по история. Под нейно ръководство 7-класникът Иван Джолев успя да достигне до националния кръг на олимпиадата по история. Той е единственият седмокласник, който ще представя Пловдив на престижното състезание, за което в момента усилено се готви. По стечение на обстоятелствата датите за финалния кръг са 12 и 13 юни, а националното външно оценяване, на което също ще трябва да се явява, е определено за 11 и 14 юни, съответно по български и математика.

„Надявам се, че в часовете ми не само учите, но и се забавлявате. Вярвайте в себе си и знайте, че мечтите се сбъдват“, каза Николова при получаване на наградата. Миг след като слезе от сцената, тя бе наобиколена от своите ученици. „Госпожо, гордеем се вас“, „Невероятна сте, вие заслужавахте наградата“, сипеха поздравления децата.

Бурни овации събраха талантливите актьори от начален етап и шестокласниците, които представиха драматизации на „Врана и лисица“ и „Косачи“ от Елин Пелин. Декорите и костюмите били измайсторени в клубовете по интереси.

Всеки от преподавателите се появи на сцената, за да сподели какво е за него да бъде учител, а на финала педагогическият екип цитира патрона си: „Злото не е трайно, доброто е господар на човешкото сърце“.

Именно крилати фрази и откъси от творби на майстора на късия разказ са изписани на картички, които ще бъдат разпространени от децата в район „Западен“ по повод юбилея. За да напомнят в днешното време за доброто старо от миналото и да вдъхновят с мъдростта на разказвача. Така целият квартал ще отпразнува заедно и 90-годишнината на училището. Цитатите ще бъдат поставени и върху постери, които ще бъдат събрани в изложба на открито.

По повод юбилея учениците от 5,6 и 7 клас се включиха в проекта по английски език A gift to my school. Те изработиха поздравителни картички, плакати, видеа, колажи. Есета, описващи какво е за тях родното училище и как ще го помнят, пък написаха седмокласниците на прага на раздялата си с учители и съученици.

Послания на изявени бивши възпитаници са събрани в юбилейно видео.