Дарителската кампания „Цигулка за талант“ приключи успешно, след като каузата да се помогне на 7-годишната талантлива пловдивска музикантка Елизабет Манолова намери огромна подкрепа. Инициативата се проведе под патронажа на областния управител инж. Илия Зюмбилев и завърши с коледен прием на дарителите снощи.

„Щастлив съм, че успяхме да сбъднем една мечта на седемгодишната Елизабет – да има своя цигулка. Благодаря на дарителите в лицето на местната власт, на академичните среди, на бизнеса и дипломатическите представителства, които подкрепиха каузата“, заяви областният управител. Той изказа специални благодарности за първото голямо дарение, което беше получено от Бачковския и Троянския манастир с помощта на Епископ Сионий.

Благодарности получиха също студентите и докторантите от  Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев”, които свириха и пяха благотворително за каузата на малката Елизабет Армен. Тя откри концерта с изпълнение на „Тиха нощ“.

По време на концерта бяха представени солови изпълнения на оперните певци – студенти в Академията – китайците Сяо Лей, Дзуо Юинжън и Гао Джен,  както и изпълнения на Про Белканто на „Магнификат“ на Албинони и “Laudate Dominum” на Моцарт под диригентството на гл. ас. д-р Алия Хансе. В програмата участваха и пианистите ас. д-р Борис Мирчев и ст. преп. Елвира Матева.

Със събраните средства ще бъде изработена по поръчка цигулка 4/4 –  подходяща за деца над 11 години и за възрастни. До тогава 7-годишната Елизабет Манолова ще се обучава на детската цигулка на Стефан Хубенов, който е студент в АМТИИ. За неговия жест съобщи на самия прием ректорът на АМТИИ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак. Стефан е лауреат на конкурса „Недялка Симеонова“ и единственият досега българин, спечелил първо място на престижния конкурс „Васко Абаджиев“.

Развълнуваният баща на Елизабет – Петър Манолов, прие с благодарност дарението и увери, че Елизабет ще полага и занапред старание и труд, за да заслужи скъпия инструмент и невероятния дарителски жест.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.