Агенцията настоява също за достъп до регистрите и дипломите за завършено образование, става ясно от публикуван за публично обсъждане проект

Държавната агенция „Национална сигурност“ иска да получи 24-часов достъп до информационните масиви на образователното министерство с данни за всички учащи се – от предучилищната група, до студентската скамейка. Включително дали са прекъснали обучението си и дали са се местили в други учебни заведения. Агенцията настоява за достъп и до регистрите и дипломите за завършено образование, става ясно от публикуван за публично обсъждане в сайта на министерството на образованието проект на съвместна инструкция между агенцията и МОН.

Като мотив за модернизиране на кореспонденцията се посочва единствено изискването на текст от Закона за ДАНС, който предвижда министерствата и ведомствата да предоставят на агенцията достъп до информационните си фондове, за да може да се осъществява „събиране, обработване, систематизиране, съхраняване, анализиране, използване и предоставяне на информация на потребителите от агенцията, на държавните органи, организации, юридически лица и граждани“. По данни на службите все повече ще се увеличават случаите на вербуване на деца и студенти за терористични атаки. Записването във ВУЗ е най-лесният начин за получаване на право за пребиваване в страната ни. Към момента у нас учат младежи от 115 държави. От ДАНС припомнят и случая с пловдивски ученик, радикализиран от ИДИЛ.

Служителите на агенцията ще влизат в системата на МОН от „автоматизирани работни места“, които ще се ползват единствено за въпросната справочна дейност и „не могат да се използват за достъп до други мрежи“, се казва в инструкцията. Тези места ще се администрират от специално определени системни администратори на ДАНС. Връзката ще се осъществява чрез виртуална частна мрежа. Действията на служителите в масивите ще се записват и съхраняват в база данни към самите масиви.

Към момента ДАНС разполага с две инструкции – за достъп до информационните фондове на агенция „Митници“ и до масивите на МВР. Има инструкции за взаимодействие с държавната комисия по хазарта, КЗК, финансовото министерство.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.