Състезанието изправи един срещу друг отборите на 4 и 7 клас от СУ „Хр.Г.Данов“, които завършиха наравно след четири оспорвани кръга и показаха завидни бързина и логика

Колко са съдовете от Панагюрското златно съкровище и как се наричат, какво научават децата за приятелството от “Рибния буквар” на д-р Петър Берон и в коя планина е разположен курортът Пампорово. На тези още десетки любопитни въпроси от областите „Език свещен“, „Българско общество“ и „Природа и наука“ трябваше да отговарят двата отбора, които влязоха в интелектуалната надпревара в СУ „Хр.Г.Данов“, организирана в навечерието на националния празник. Дановиада със сигурност засенчи телевизионните риалити формати за знаещи – както с прецизно формулираните и подбрани въпроси, съобразени с възрастта на участниците, така и с потенциала на играчите. А това бяха ученици от четвъртите и седмите класове, избрани след предварителен кастинг.

„Водени от разбирането, че свободата е състояние, а животът – глагол, за поредна година ще отбележим 3 март със състезание под мотото: „Националният празник на родината ни ще се превърне в извор на гордост от учебните умения и постижения и ще укрепи уважението към труда на съперника. Вие сте шампиони, защото преминахте през сериозни изпитания, за да бъдете днес тук. Сега е времето да докажете, че можете да се справите с всички предизвикателства по пътя“, обърна се към двата отбора директорът на училището и преподавател по история Гергана Аврамова.

Окуражавайки ги да дадат най-доброто от себе си, водещата и преподавател по български език и литература Христинка Маринова разясни регламента на четирите кръга: индивидуален, в който всеки има минута време, за да отговори на изтеглен въпрос от трите области, отборен, в който участниците се съветват помежду си, но отговаря капитанът, въпроси на английски език и сглобяване на фигури от Лего.

Заради противоепидемичните мерки в училищната театрална зала, в която се провеждаше състезанието, нямаше публика, но пък учениците от всички паралелки можеха да наблюдават надпреварата онлайн. Компютърната програма с въпросите за двубоя е изработена от 11-класниците от специалност „Програмно осигуряване“. Така че на екрана в залата можеха да се видят заданията към участниците, графиките и изображенията, които фигурираха и на разноцветните хартиени билети, теглени от всеки ученик. Състезателите трябваше да свързват цитати от произведения с техния автор, намира лица на гиометрични игури за време, отговаряха на граматически въпроси, на въпроси от областта на биологията и историята.

Първи и втори кръг завършиха с точка преднина за 7-класниците, но на трети учениците от начален етап показаха завидни знания по английски език и стопиха разликата. За 3 минути те записаха максимален брой думи по зададена начална буква. Кандидат-гимназистите пък трябваше да посочат минимум 60 думи с буквите на unfortunately, но времето им стигна за 45.

Градусът на напрежението се вдигна при финалния четвърти кръг, когато двата тима получиха за задача да сглобят три фигури от Лего: кораб, вертолет и виенско колело. Всеки отбор имаше хромбук, на който можеше да се види схемата, а според условието фигурите трябваше да бъдат и задвижени.

Четвъртокласници и седмокласници завършиха наравно, така че и двата отбора спечелиха голямата награда – екскурзия до Шипка, разходка из етнографски комплекс „Етъра“, както и посещение на пловдивските музеи.