Младежкият камерен оркестър „Франк Мартен плейърс” показа класа на изложбата „Здравей, Пловдив 2019” в турското консулство

IMG_7431

С акварел изненада генералния консул на Турция в Пловдив навръх рождения му ден 9-класничката от Художествената гимназия Йорданка Бакова. Талантливата художничка бе сред гостите за откриването на изложбата „Здравей, Пловдив 2019”, на която бяха представени трима знакови турски художници. Само преди седмица Дани, която е с увреден слух, се завърна от вълнуващо пътешествие до планината Немрут в Анадола. Както „Уча в Пловдив” първи писа, тя изкачи Осмото чудо, включено в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, заедно със зрелостника Лъчезар Лулчев от Професионалната гимназия по хранене и туризъм и магистъра по специална педагогика от Пловдивския университет Божидар Чергаров. Като благодарност за жеста на дипломата Дани решила да му нарисува картина, а подаръкът съвпада с рождения ден на консул Хюсеин Ергани. Лъчезар пък засвидетелства уважение с оригами, тъй като древното японско изкуство е негова страст.

IMG_7415

„Искам сърдечно да благодаря на генералния консул за възможността да посетим това магично място. Когато човек се качи на върха, усеща невероятна енергия. Емоцията е още по-голяма, като знаеш, че сам си го покорил”, благодари от свое име незрящият студент Божидар. С помощта на ръководителя на пловдивската група Шенар Бахар, той първи покорил върха. Експедицията се организира по традиция от първия Ротари клуб в Анкара, а двигател на инициативата, в която се включват младежи с увреждания от 10 държави, е галеристът Сердар Кая. Той също гостува снощи на приема в резиденцията на турското консулство, за да представи съвременните автори  Вахап Демирбаш, Гюнсели Купуджу и Хале Нурол. Галеристът получи подарък от тримата пловдивски младежи традиционни български сувенири  за шанса да бъдат част от невероятното изживяване, наречено Немрут.

„Благодарение на тези младежи знамето на Пловдив 2019 се развя на върха на планината”, обърна се към гостите на приема Хюсеин Ергани. За доброто настроение на посетителите се погрижиха други пловдивски таланти – изящните музиканти от камерен оркестър „Франк Мартен плейърс”. Изпълнителите са ученици на Музикалното училище.

В края на вечерта дипломатът връчи чек от 3260 лева на председателя на Сдружението на онко болните жени в Пловдив Цвета Маникатова. Сумата бе събрана след търг на картини, дарение от галерия „Вальор” на Сердар Кая. Самият галерист добави 500 евро за каузата. Инициативата е продължение на подетата преди 3 години кампания от турското консулство и „Кристиан оф Рома група” да подкрепя жените с коварното заболяване.

IMG_7395