Правителството отпусна 2.5 млн. лева за част от дейностите по три национални програми

С 1 262 350 лева 1 555 общински училища един център за специална образователна подкрепа ще могат да закупят електронни дневници. Те ще бъдат достъпни през стандартните браузъри и през мобилни устройства, ще имат модул за родители, а софтуерът ще дава възможност за въвеждане и извеждане на обобщена информация за работата в клас на учениците, постиженията им по даден предмет, активността и инициативността им, отношенията със съучениците им.

За първи път тази година на 15 училища се предоставят 77 194 лв. за закупуване на софтуер за професионално обучение.

Правителството отпусна допълнително 2 572 664 лева на общините за 2020 г. за осигуряване на част от дейностите по националните програми „Осигуряване на съвременна образователна среда”, „Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование” и „Разработване на учебни помагала и на методически ръководства, оценяване и одобряване на проекти на учебни помагала за подпомагане на обучението, организирано в чужбина, на проекти на учебници и на проекти на учебни комплекти”.

Предвижда се 396 117 лева да се дадат на 183 общински училища за провеждане на учебни часове по общообразователни предмети и теми, свързани с изкуства в музеи и галерии. Този модул включва и посещения на театрални постановки, концерти, срещи с актьори и музикални дейци, провеждане на конкурс за най-добър урок в музей и най-добър урок в галерия.

1 845 284 лв. се предоставят по три от модулите на НП „Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование“.

На днешното правителствено заседание беше прието и постановление, с което се одобряват допълнителни разходи за стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2020 г. Осигуряват се средства на обща стойност 80 190 лв. за стипендии на ученици в държавните спортни училища и от общински училища, класирани на призови места в областта на спорта през третото тримесечие на годината.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.