Учениците отбелязаха патронния празник с мултимедийни презентации, изложба и рецитали

DSC04200

Четвъртокласници от ОУ „Райна Княгиня” правиха групови проекти за 140-годишнината от Априлското въстание. Навръх патронния си празник децата предварително бяха подготвили вкъщи текстови материали и снимки по избрана от тях тема, свързана с Априлската епопея, която интерпретираха върху белия картон.

Най-малките рисуваха върху асфалт на тема „Моето училище”. Много ми е хубаво тук, може ли да остана до 12 клас, отправи въпрос съм директора на училището Мария Гайдарова първокласничка. Щом децата се чувстват щастливи и идват с желание на училище, значи вървим в правилната посока, категорична е Гайдарова. С интерес разгледа тебеширените рисунки и кметът на район „Северен” Ральо Ралев, а след това се разходи из коридорите, за да види изложбите за въстанието.

DSCF8335

Шестокласниците пък бяха подготвили мултимедийни презентации за патрона си, които разказваха за живота на жената, извезала главното въстаническо знаме, за съдбата на нея и синовете й след Освобождението.

Празникът за учениците от петите класове мина в посещение на музея на Възраждането, където разгледаха експонатите и слушаха беседа, а след това дебатираха в клас. Децата от 3 и 7 клас поднесоха цветя пред барелефа на Райна Княгиня, паметника на руските войни и паметника на полк. Дрангов. С емоционални изпълнения на стихове за героите на въстанието и възрожденски песни се представиха второкласниците.

„Целта е да изградим култура на общуване и ценностна система, затова всички събития от програмата запознават с историята и поуките от нея”, казва директорът Мария Гайдарова.