12-класничката ще учи компютърна лингвистика в Университета Тюбинген

С почетна грамота от Международната олимпиада по лингвистика се завърна от Прага зрелостничката от ЕГ „Иван Вазов“ Грета Христозова. Българските участници в престижната надпревара спечелиха 2 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала, и 2 почетни грамоти.

„Това е едно от най-силните представяния на страната ни от старта на олимпиадата през 2003 година. Още повече, че тазгодишните задачи бяха сред най-сложните и нестандартните, давани досега“, обясни пловдивската състезателка, която завърши Руската гимназия с немски език.

Участниците показват знания в две състезания – индивидуално и отборно. В първото трябвало да се справят с 5 задачи за шест часа, последната от които изисквала да се попълва родословно дърво.

При отборната надпревара страната ни се включила с два отбора от по четирима ученици, които имали на разположение четири часа, за да се справят с една задача и да излизязат с общо решение. Задачата била свързана с три от малцинствените езици на Бразилия. В страната се използвали 180 местни езици, а състезателите трябвало да се справят с три от тях, между които имало връзки на фонетично ниво.

„Отговорите в диалога бяха написани на единия език, а ние трябваше да преведем въпросите на другия, без да имаме каквито и да е опорни точки, но се справихме“, казва Грета.

Единият от отборите ни се класирал само на 0,1 точка след САЩ, което ни наредило на второ място в света. Българските участници посветили постижението си на Боян Петров.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.