С връчване на почетните знаци и значки на Община Пловдив на изявени учители ще започне тържественото честване на празника на Кирил и Методий в Пловдив. Церемонията ще се проведе в Актовата зала на Хуманитарната гимназия на 24 май в 8.30 часа. Традиционната празнична литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“, която ще отслужи пловдивският митрополит Николай, ще започне в 9 часа, след което вратите на църквата ще се отворят и официалните лица ще се отправят към площад „11 май“. Там ще се състои тържество с официални слова, церемония по поднасяне на венци и цветя и празничен молебен.

Началото на шествието към площад „Стефан Стамболов“ е в 10 часа. То ще бъде водено от мажоретен състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Духов оркестър „Пловдив“ и знаменна група от Хуманитарната гимназия, която ще носи иконата на Кирил и Методий. В шествието ще се включат официални лица и гости, митрополит Николай със свещеници, образователни и културни институции, представителни групи на училища и гвардейският отряд при ДГ „Мая“.

Пред сградата на БНБ концерт ще изнесе духовият оркестър към НУМТИ „Добрин Петков“ и ЦПЛР – ОДК – Пловдив. На площад „Римски стадион“ е вторият концерт от програмата на представителен духов оркестър на ВВС. На стълбите на „Каменица“ тържествен поздрав към пловдивчани ще отправят заедно хорове към НУМТИ, към ЦПЛР – ОДК – Пловдив, Камерен хор „Иван Спасов“, Дамски хор „Тримонциум“, Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“, Детска вокална формация „Омайниче“, Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“. Концертът е под диригентството на проф. д-р Златина Делирадева. Всички те ще спазят традицията и ще изпеят заедно „Върви, народе възродени”, химна на Пловдив и “Де е България”.

В 16 часа на площад „Стефан Стамболов“ започва концертът на АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев” с участието на състави от факултет „Музикален фолклор и хореография“, академичен народен хор с диригент проф. Костадин Бураджиев, Академичен фолклорен ансамбъл с главен художествен ръководител.

В 18:30 часа е концертът на група „Дел Падре“ с микс от фламенко ритми и балкански фолклор.