И учителите не пропуснаха да се щракнат за спомен с Наско от Б.Т.Р.

Хора на словото, изкуството, политиката и управлението влязоха в класните стаи

Педагози и ученици се наредиха за снимки с Наско от Б.Т.Р.

И учителите не пропуснаха да се щракнат за спомен с Наско от Б.Т.Р.
И учителите не пропуснаха да се щракнат за спомен с Наско от Б.Т.Р.

Литературният критик Светлозар Игов, писателят Йордан Велчев, издателят Божана Апостолова, актрисата Ирмена Чичикова, Наско от БТР, цигуларят Мичо Димитров, зам.-кметът по култура Стефан Стоянов евродепутатът Илияна Йотова. Всички те се събраха заедно не къде да е, а в класните стаи на Френската гимназия. За трета поредна година училището привлича хора на словото, изкуството, политиката и управлението. Вместо шумните абитуриентски изпращания, младежите от гимназията се срещнаха очи в очи с доказани в своята професия хора. Мястото на преподователите пред бялата дъска заеха още критикът Младен Влашки, психологът Събка Дякова, директорът на Авиомузея Рада Банялиева, ректорът на ВУАРР проф. Димитър Димитров.

Директорът на гимназията Мариела Николова с актрисата Ирмена Чичикова, която е възпитаник на училището.
Директорът на гимназията Мариела Николова с актрисата Ирмена Чичикова, която е възпитаник на училището.

Най-голяма еуфория предизвика появата на Наско от Б.Т.Р., при това не само сред учениците, а и сред преподавателите, които не пропуснаха да се щракнат за спомен. Прочутият музикант Мичо Димитров, който от 1988 година живее в Холандия и концертирал на големите сцени по цял свят, пристигна с цигулката си.

“53 години свиря. Беше много трудно, когато бях на вашата възраст. Тогава на човек му се иска да прави всичко друго, само не онова, което му казват. Но в нашата професия, ако не постоиш основите в детството, за да се нагласиш към инструмента, после е страшно трудно. Живеем в трудно време, но важното е усмивката да не слиза от лицата ви”, обърна се към 8-класниците Мичо.

Латинска сентенция бе посланието на писателя Йордан Велчев. “Горе сърцата”, призова авторът на “Балканският човек”.

“Вярвайте, че България може да ви осигури добро бъдеще. Не се поддавайте на внушението, че извън границите светът е по-хубав”, пък бе посланието на ректора на ВУАРР проф. Димитър Димитров:

Литературният критик и дългогодишен преподавател в Пловдивския университет Светлозар Игов призова младите хора да четат. “Четенето на книги доста често носи повече знание от училището и университата”, заяви преподавателят и есеист.

Изключително емоцианална бе срещата между учениците и актрисата Ирмена Чичикова, която е кадър на гимназията. Тя даде всичко от себе си, за да “зарази” с театър тийнейджърите. С истинско вдъхновение красавицата, която е завършила НАТФИЗ в класа на Маргарита Младенова и Иван Добчев и е сред най-успешните театрални и филмови актриси в момента, разказа личната си история. От което стана видно, че дори да избереш пътя на изкуството, можеш да успееш и в България.

1 КОМЕНТАР

  1. Поздравления! Несъмнено чрез примера на успешно реализирали се в различни сфери общественици и дейци е начинът да се покаже на децата ни, че все пак талантът и образованието се ценят в България. Доволен съм, че синът ми учи в това училище.

Коментарите са затворени.