Шестокласничката от ОУ “Васил Петлешков” Росица Петкова е сред пловдивските ученици, отличени с грамота от Регионалното управление на образованието по повод отличното си представяне на националния литературен конкурс „Европа в България”. Талантливото момиче е ученик на годината на своето училище за 2016-2017 година. Има изявени интереси в областта на литературата. Публикуваме отличеното есе:

През 2007 година България е приета за член на Европейския съюз. Тази 2017 година е юбилейна за нас, защото вече десет години, моята родина е равноправен член на Европа. Европа е в България в културно, образователно, икономическо, политическо отношение.

Първото ценно нещо е премахването на визите за пътуване. Всеки български гражданин може да пътува в страните членки на Европейския съюз само с лична карта. По този начин самочувствието на българина се повиши. Европа е в България, а и родината на Левски и Ботев – моята родинаq е в Европа чрез нашето богатство – българският фолклор, със звучните народни песни, запазени и до днес. А българските народни хора със своите ритми карат всяко сърце да трепне и заиграе. Танците ни грабват и пленяват специалисти от тези страни и те образуват групи за изучаване на българските народни песни и магнетични хора.

Всяка година много млади хора, завършили средното си образование, продължават обучението си в престижните университети на Англия, Германия, Холандия, Дания. След като завършат, много от тях се връщат в България. Със своите знания и умения те носят духа на Европа. Българските ученици печелят заслужени медали от конкурси по математика, физика, информатика, провеждани в тези страни.

Присъствието на Европа в България се чувства и в селското стопанство, в изграждането на инфраструктурата. С паричните средства отпуснати от съюза се подпомагат много млади фермери, желаещи да развиват модерно, екологично земеделие и животновъдство.

Строят се магистрали. Животът ни става по-добър, въпреки че има много още какво да се желае. Сега много повече хора си позволяват да посещават страни от съюза.

Красотата на родината ни със своята богата природа пък привлича много туристи от тези страни. Много от тях си купуват къщи в китните български села. Те носят културата и духът на Европа.

Българските евродепутати устояват правата ни, популяризират страната ни в Европейския парламент. Идващата Нова година – 2018 България ще бъде домакин на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Аз Росица Петкова се гордея, че съм българче, че съм родена, живея и уча в град Пловдив, моят град, моят дом, който през 2019 година ще бъде Европейската столица на културата. През това време още по-силно ще се почувства присъствието на Европа в моята прекрасна страна – България.