Био ябълков оцет и био лимец представиха на изложбени щандве студентите от Аграрния университет

DSCF1039

Горджи бери с коренче само срещу 1 лев можеше да се купи днес от Аграрния университет, където за първи път бе отбелязан Международният ден на очарованието на растенията. Инициатор на проявата е Агробиоинститутът в столицата, съм която се присъединяват и пловдивските студенти.

„Идеята е да се покаже ролята на растенията за устойчивото развитие на природата и повече хора да разберат, че те са важни за нашия живот. Как би изглеждала земята без растенията, като пустиня, затова трябва да ги ценим”, каза при откриване на събитието в двора на университета ректорът проф. Христина Янчева.

Всяка от катедрите се представи със свой изложбен щанд. Английска роза, която може да издържи един месец във ваза, стига да се сменя ежедневно водата й, показа катедрата по градинарство. Четвъртокурсничката от специалност „Растителни биотехнологии” Десислава Тренкова е категорична, че това е най-очарователното растение и представи отглежданите във вуза сортове Соня, Али и Блек бакара. Колегата й Станимир Колев – първи курс „Зооинженерство” обясни условията, при които се отглежда особено актуалното днес годжи бери. То вирее и в саксия, в домашни условия, стига да има достатъчно светлина и в началото да се полива редовно. „Годжи берито е супер плод, който притежава 500 пъти повече витамин С от портокалите и лимоните. От него може да се прави и чай, препоръчителен за по-добро зрение. Чаят е полезен за сърце, бъбреци, черен дроб”, обясни Станимир и добави, че бабите го наричат кокоша сянка, защото става като жив плет.

DSCF1035

Жълт мак и валериана бяха изложени на щанда с лечебни растения. Студентите се похвалиха и с био лимец и био ябълков оцет, произведен от тях, който също можеше да се купи само за левче. Ябълките се отглеждат в агроекологичния център на университета.

Посетителите пробваха от черешите на вуза, отглеждани в опитното поле в Брестник. Там се грижат също декоративен нар, маслина, киви, обясниха от катедрата по овощарство.

Катедрата по животновъдство също се включи в инициативата, осигурявайки за дегустация мляко, мед и яйца.

DSCF1037