0302806001411388857_59963_600x458

Не може 52 000 зрелостници да са заложници на 500 преписвачи. Настояваме форматът на изпитите да се запази като миналогодишния, тъй като вече е твърде късно да се правят каквито и да било промени. Това пишат в гневно писмо, което ще изпратят до Министерството на образованието, родители на абитуриенти от Пловдив, и остро възразяват срещу готвените новости. Въпреки че от 7 март започна подаването на заявленя за допускане до държавни зрелостни изпити, все още не е ясно какъв точно ще е моделът на матурата по български и дали се предвиждат промени за втория задължителен изпит.

Преди две седмици зам.-министърът на образованието Диян Стаматов заяви, че зрелостният изпит по български ще е в три модула от по 60 минути – въпроси с избираем отговор, отворени въпроси и интерпретативно съчинение или есе. Идеята е да не се допуска подказване и преписване. Заповед обаче все още няма, а зрелостниците се готвят по досегашния модел, който е тест с 40 въпроса, а последната задача е съставяне на текст по зададена тема или откъс от произведение. 12-класниците са в пълно неведение дали времето за изпит се намалява с един час и колко точно ще имат за писането на текста. Ако се запази изискването за 4 страници, то час време за съчинение е крайно недостатъчен, коментират родителите. Всички пробни изпити, които се провеждат от различни училища и състезания, са по миналогодишния формат.

Има деца, които мислят асоциативно и се връщат на по-предни въпроси, за да нанесат евентуални корекции или пък да ги решат, ако не са успели, обясняват още родителите. Според тях въпрос на лична преценка на всеки е как да си разпредели времето и то кой въпрос да започне. Те питат какво ще се случи, ако ученикът се справи с даден модул за 15-20 минути, след като няма да има право да напуска класната стая. Това не крие ли отново риск от подсказване или преписване, питат недоволните.

За втората задължителна матура се носят слухове, че също ще е в два модула, но и това не е ясно към момента.

Съществуват и съмнения относно гаранцията, че свитъците от трите модула ще са с един и същи бар код и че няма да се получи объркване на писмени работи.

Отделен е въпросът как ще бъде организирано самото провеждане на зрелостните изпити и дали промяната няма да доведе до още по-голяма суматоха.