Недоволството на жителите провокира нестандартния ход, на който да се реши дали забавачката в селото и филиалът в Кадиево минават под шапката на ДГ „Първи юни“ в Брестовица

Жителите на Златитрап ще гласуват дали местната детска градина да мине на подчинение на ДГ „Първи юни“ в Брестовица. Това ще се случи на Общо събрание в селото. До  необичайното решение се стига, след като на сесия през юни Общинският съвет в община „Родопи“ взима решение детската градина в Златитрап и филиалът й в Кадиево да минат под шапката на детското заведение в Брестовица. Доводите са, че бюджетът, който формират 50-ината деца в Златитрап и още 20-ина в Кадиево, е твърде малък, а при сливането се спестят средства от заплатата на директора Снежана Дафовска и от парите за градината в Брестовица ще може да се харчат евентуално и за другите две села.

Решението на съветниците обаче е посрещнато на нож от жителите на Златитрап, които правят подписка срещу преобразуването. Снощи казусът е бил разискван на среща в читалището. Местните се опасяват от лошо управление при сливането и съзират политически мотиви.

Едната опция е местен референдум, но организирането му  ще е по-скъпо, и бавно. Затова ще бъде инициирано Общоселско събрание. В такова допитване прагът  е участие на една четвърт от хората с постоянен и настоящ адрес в Златитрап, но не по-малко от 1/10 от всички с избирателни права.

Ако резултатите покажат, че в селото са масово против преструктурирането, може да бъде възстановено предишното положение.