Състезания по майсторско управление на автомобил, багер и кран върху автомобилно шаси отбелязаха юбилея

С поредица инициативи и състезания Професионалната гимназия по машиностроене отбеляза днес своя юбилей. Точно преди 40 години са обединени в едно училище три СПТУ – „Антон Иванов”, „Карол Сверчевски” и „Юрий Гагарин”. Днес училището обучава по професии, за които има изключително голям недостиг на пазара на труда – стругаро-фрезисти, заварчици, машинни техници, техници на пътностроителна и на подемно-транспортна техника.

Част от програмата за годишнината бяха състезанията по майсторско управление на автомобил, багер и кран върху автомобилно шаси.

Догодина гимназията ще разкрие две дуални паралелки по специалностите „Технология на машиностроенето” и „Машини и системи с ЦПУ”. Директорът Кирил Саксанов уточни, че подкрепата от бизнеса я има, тъй като гладът за специалисти е огромен. Представители на фирмите ще участват и в писането на учебните програми.

Шеста година училището работи по програми на „Еразъм+”, като акцентът е възможността за осигуряване на практика в реална работна среда. В момента ученици от 11 и 12 клас стажуват в сервизи в Испания. Момчетата ще преминат триседмично обучение с ментори и ще изпълняват конкретни задания. Участниците в проекта са селектирани по успех, липса на неизвинени отсъствия и владеене на английски език.

За да привлече интереса на кандидат-гимназистите, училището организира посещения на 7-класници в работилниците и специализираните кабинети. Целта е учениците да видят какво представлява металорежещата машина и да се качат на учебна кола, за да разберат спецификите на професиите.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.