Фирмите дойдоха на крака в училището за Вечер на кариерата. Изложби на макети и изяви на клубовете на днешния празник

DSCF0823

„55 години по пътя на успеха“ – под това мото празнува юбилея си Професионалната гимназия по електроника и електротехника. Кулминацията на едноседмичните събития, с които бе отбелязана годишнината, е днес, когато фоайетата са изпълнени с наградени макети „Аз техникът“ и изложби, а в класните стаи се провеждат представителни изяви на клубовете по проект „Твоят час“. За Питагор и учението му за числата разказва клубът по забавна математика, а методите за хартиено производство разкрива клуб „По пътя на хартията“. Как да си направим уебсайт обясняват учениците, изкушени от графичния дизайн. Други пък разкриха първите стъпки в пневматиката.

Любопитни моменти от школското ежедневие е запечатала във фотоизложбата си „Моето училище“ 11-класничката Ралица Костадинова. Живописна изложба е подредил съученикът й Нестор Тасков.

DSCF0820

През изминалата седмица гимназията обяви отворени дни на микропроцесорната техника, автоматизация на непрекъснато производство, елобзавеждане. Изключителен успех пожъна вечерта на кариерата, която предшества последната за учебната година родителска среща. Идеята е ноу-хау на училището, като идеята е учениците от 11 и 12 клас да се срещнат очи в очи с представители на бизнеса от бранша. Водещи компании като КЦМ, „АББ“, „Либхер“, „Милара“, „Олимекс“, „Сенсата“, „Пи Ес Ем Електроник“, „Вискомп“ представиха свои продукти, дейността си и свободни стажантски и работни позиции.

Запознавайки се отблизо с фирмите, учениците могат да направят най-точния избор за лятната си производствена практика. От 3 до 14 юли всички11-класници  задължително минават стажове според специалността си.

DSCF0825

Със свои щандове се включиха и пет висши училища – Университет по хранителни технологии, Пловдивски университет, Техническите университети в Пловдив, Габрово и Варна. Нови специалности, условия за прием и балообразуване, общежития и такси научиха от първа ръка учениците от 11 и 12 клас.

Неслучайно направихме вечерта на кариерата преди родителската среща, за да може и родителите да се срещнат с бизнеса. Това е изключително важно, тъй като семейството играе важна роля върху избора на ученика, обясниха преподавателите. И добавиха, че с повечето фирми имат дългогодишни договори и те подпомагат част от обучението, осигурявайки съвременна техника и материали. Повечето от предприятията в „Тракия икономическа зона“ за партньори на гимназията и подкрепят и обучението на учители.

Професионалната гимназия по електроника и електротехника спечели  Харта за мобилност в областта на професионалното образование за 2017-2020 година. Хартата се дава за висококачествени проекти за мобилност и дава възможност на учебното заведение да кандидатства по програма „Еразъм плюс“ при облекчени условия. Училището е отличено също с плакет и сертификат за качествено изпълнение на проекти по „Еразъм плюс“ от Центъра за развитие на човешките ресурси.

40 ученици са преминали производствена практика в Англия, Германия и Чехия по „Еразъм плюс“. Децата са добивали умения във водещи фирми в областта на електротехниката, стажували са дори в „Мерцедес“. 16 преподаватели пък са посетили Англия и Германия с цел усвояване на нови образователни технологии.

След като през 2015 футболният тим на училището се класира и участва на световното в Гватемала, сега младите надежди отново се стягат за гранде първенство. През май те ще премерят сили отново на световен шампионат, този път в Чехия.