На 1 юни, когато ще има детски панаир, откриват „Улица на занаятите” в Стария град

Изделията и макетите на иконостаси, дело на учениците от Професионалната гимназия по дървообработване.
Изделията и макетите на иконостаси, дело на учениците от Професионалната гимназия по дървообработване.

Професионалната гимназия по дървообработване ще вземе участие за поредна година на традиционния панаир на занаятите, организиран от Задругата на майсторите в Пловдив. Младите дърворезбари ще демонстрират уменията си, наред с професионалистите, на старата Узун чаршия – пространството между Римски стадион и аптека „Марица”. Гости на панаира ще бъдат и децата от керамичните ателиета към Комплекс за социални услуги „Олга Скобелева” и от община Куклен.

Участие в панаира ще  вземат 80 майстори, които ще представят и над 25занаята – металопластика, дърворезба, тъкачество, плъстене, грънчарство, керамика,   ножарство,  стъклопис, свещолеене, кукли от текстил, шапкарство, килимарство, кошничарство, изработване на народни музикални инструменти, изделия от кожа и накити. Сдружение „Храната на Пловдив”  участва с домашна лютеница по стари български рецепти, подправки, хляб и колбаси. За първи път в пролетния панаир ще вземе участие и Ретро фото Старинен Пловдив. Акцентът в пролетния панаир е пленерът по луларство.

_DSC2018

Откриването е на 18 май, когато от площада пред общината ще тръгне шествие, ще премине по Главната улица до Римския стадион, където  официално ще бъде даден старт на събитието.

В Деня на детето ще бъде открита и възстановената „Улица на занаятите”. Това е улица „Стръмна” в Стария град, където ще бъдат настанени майстори на плъсти, керамика, гравиране върху стъкло, художествена тъкан, пекарна. В ателиетата ще се провеждат обучения на деца и демонстрации на занаяти. На 1 юни ще се състои и традиционният детски панаир на занаятите. Този път той ще е на улица “Стръмна”.