89622656

С два акта за собственост се оказа Професионалната гимназия по битова техника, но нито общината, нито МОН искат да се откажат в полза на другата страна, показа проучване на “Уча в Пловдив”.

Сагата започва още през 2012 година, когато община Пловдив стартира преговори с просветното министерство да се разреши въпросът без намесата на съда. Мотивът е, че разполага с акт за общинска собственост за имота на ул. “Иван Перпелиев” от 2001 година. МОН, от своя страна, показва акт за държавна собственост от 2002 година.

“През 1951 година в сградата – държавна собственост, която в момента се обитава от гимназията, е било настанено НУ “Йоаким Груев”. Впоследствие то  е било прекръстено на “Гео Милев”. И тъй като училището е общинско, през 1997 година Общинският съвет взима решение да преобразува имота от публична държавна в публична общинска собственост и да го даде на “Гео Милев”, обяснява юристът от отдел “Общинска собственост” Мирослава Сукарева.

В момента триетажната сграда се ползва от професионалната гимназия. Училището се пребазира там през 1990 година, но не е имало официално настаняване, твърдят от общината. Тъй като предишната сграда на гимназията е била съборена, те са преместени в спорния имот. В момента основното училище и гимназията си делят двора и физкултурния салон, който се ползва по график и от двете учебни заведения.

От Министерството на образованието са категорични, че няма да отстъпят и заявяват, че разполагат с документ за публична държавна собственост. Това дава основание на общината да заведе дело в Окръжен съд Пловдив. Всяка от двете страни има своите аргументи, но крайната дума ще имат магистратите.

“Имотът е неподеляем. Проблемът е свързан с бъдещи инвестиционни намерения, защото сега общината не може да направи дори основен ремонт на частта, която е на училището. И двете школа са в един УПИ”, пояснява Сукарева.  Тя е категорична, че градската управа по никакъв начин няма да принуждава гимназията да напуска и определи като безпочвени опасенията, че ще бъдат оставени на улицата. И даде за пример как миналата година Общинският съвет дарил сградата на бившето ОУ “Хр. Смирненски” на Художествената гимназия, която обитава имота, въпреки че тя е на подчинение на Министерството на културата. Сходен е казусът със сградата на Спортното училище, което премина на държавно подчинение.