Идея за най-оригинална разработка за въздушен градски транспорт на Пловдив. Това е предизвикателството, което отправя към гимназисти, филиалът на Техническия университет. До 7 април участниците в конкурса трябва да представят разработките си, а на 11 април жури от преподаватели на вуза ще оцени разработките. Комисията ще поставя точки по 5 критерия, като най-добрите могат да получат максимум 100. Академичният екип използва за първи път този подход към учениците, за да намери онези от тях, които имат интерес към авиацията.

„За първи път ще подберем студенти за „Авиационна техника и технологии“ по нестандартен начин. Поканихме ученици от училищата в Пловдивска област да участват в надпреварата „Градският въздушен транспорт през моя поглед“. Наградата за участниците е полет с леки самолети, а оценката от конкурса се признава за прием във вуза по нашата специалност“, каза доц. д-р Християн Панайотов – ръководител на „Авиационна техника и технологии“.

Нестандартното привличане на авиомечтатели е бързото развитие на авиационната индустрия в региона и в страната, пояснява директорът на филиала проф. Въльо Николов. Реализацията на авиационните инженери е сигурна в България и в чужбина, защото дипломата се признава в цял свят.  Всяка година се приемат 20 нови студенти от България, Гърция и Македония.

Според доц. Панайотов бъдещето на градските летателни средства е много по-близко до нас, отколкото си го представяме. На 11 март тази година „Ербъс“ представи в Германия своя летателен апарат от ново поколение „Сити Ербъс“, предназначен да решава вътрешноградски и междуградски транспортни задачи. Новият летателен апарат е вече регистриран в Германия и му предстоят градски полети.