20 ученици от ПГ по електротехника и електроника стажуваха три седмици в специализираните работилници на компания „Виталис“

Пловдивски ученици сглобяваха дрон по време на учебна практика в Лайпциг. 20 сред най-изявените гимназисти от ПГ по електротехника и електроника бяха селектирани за участие в триседмичния стаж по програма „Еразъм+“. Училището иима спечелена харта за мобилност за новия програмен период 2021-2027 година, което позволява учениците да провеждат производствената си практика в страни като Великобритания, Чехия и Германия.

Тази година първата група от двадесет ученици бе в немския град Лайпциг, където работи върху дизайна на дрон на AutoCad.

„Не беше лесно, срещнахме трудности при работа с 3D принтера, но с помощта на нашия ментор Аран Тайлбойс успяхме да се справим и на финала настроихме дрона да лети и да изпълнява различни функции“, разказва 11-класникът Дамян Кушев.

Според него да ползват новите технологии и да ги прилагат в реална работна среда под напътствията на водещи европейски специалисти е невероятна възможност. Дамян, който учи в специалност „Приложно програмиране“, още от 8 клас се амбицирал да събира точки и печели състезания, за да успее да покрие критериите и да влезе в списъка за ученическа мобилност. Последното му завоевание е от май тази година, когато заедно със съучениците си Виктор Ангелиев, Бранимир Борисов, Васил Чушев, Тончо Николов и Алекс Кьосев, се представиха отлично в раздела за програмиране на Националното състезание по информационни технологии, информатика и визуални изкуства „Аз мога – тук и сега“. Според регламента участниците разработват приложение на игра по предварително зададено условие, предоставено от журито в деня на състезанието, позволявайки на двама играчи да я изиграят един срещу друг на една машина.

„Бяхме настанени в кампус, където се запознахме с наши връстници от Хърватска, Полша, Швеция. Невероятно е да можеш да обмениш опит и идеи с хора от различни държави, които имат сходни на твоите интереси и да обогатиш знанията си в областта на електротехниката. Сутрин в 9 трябваше да бъдем в специализираните работилници на компания „Виталис“, където получавахме заданието за деня и започвахме работа. След кратка обедна почивка продължавахме до 15 часа и после имахме свободно време“, описва преживяванията си Дамян.

Пловдивските гимназисти били особено впечатлени от посещението си в Стъкления завод на „Фолксваген“ в Дрезден, който имал и ролята на изследователски център за разработка на новаторски проекти. Заводът е четвъртата поред производствена мощност на марката в световен мащаб, където произвеждат електрически модели. В програмата било включено и пътуване до Берлин.

На финала всички получили сертификат за мобилност.