Началникът на Регионалното управление по образованието Иванка Киркова приветства Арсений Знеполски, отец Еленко и отец Емил, които бяха гости на конференцията.

4000 ученици изучават религия в Пловдивска епархия отец Пантелеймон разказва библейски приказки на първолаците от ОУ „Васил Петлешков“, стана ясно на областната конференция „Хуманизъм и вяра“

Четвъртокласниците от СУ “Константин-Кирил Философ” представиха притча за сеяча.

Асеновградски гимназисти откриват света на божественото с помощта на мисловните карти на британския психолог Тони Бюзан. Професионална гимназия „Цар Иван Асен II“ е сред училищата от областта, където се преподава религия като свободно избираем предмет. Преподавателят по философия Райна Манчева провокира своите ученици да събират информация през компютъра и телефона и да правят асоциации по метода на Бюзан. Така събужда интереса на тийнейджърите, които търсят отговори на въпроси за смисъла на живота, за любовта и греха, за прошката и изкуплението. Заниманията, които Манчева води,  се посещават от гимназисти от 8. до 12. клас. Тя използва интереса им към технологиите и го превръща в инструмент за изучаване на Библията и приобщаване към нравствените ценности.  Когато имали свободата да търсят по ключова дума и да откриват съдържание, учениците тренирали да анализират информация и отсяват същностното по темата. Самата тя е дипломиран богослов от Софийския университет, а втората й специалност е философия. Една част от заниманията води в класните стаи, а другата в храмовете. Още повече, че Асеновград се слави като Българският Йерусалим, така че учениците опознавали християнството през стенописите и иконописта.

Манчева бе сред участниците в областната конференция „Хуманизъм и вяра“, която се проведе днес в Епархийския салон на храм „Св. Петка” и събра преподаватели и експерти, за да споделят опит и добри практики в обучението по религия – православно християнство. Форумът е първи етап от инициираната от МОН национална конференция и се провежда от Регионалното управление на образованието със съдействието на Пловдивската митрополия.

4000 ученици изучават религия в Пловдивска епархия. 1800 са децата и младежите от областта, което я прави рекордьор в национален мащаб, отчете Недка Чолакова – ръководител на културно-просветния отдел на митрополията и благодари за подкрепата на началника на РУО Иванка Киркова.

Конференцията бе открита с притча за сеяча в изпълнение на 4-класници от СУ „Константин-Кирил Философ“. Децата сами разтълкуваха посланието, обяснявайки, че сеячът е Исус Христос, а семето са божиите думи, които призовават хората да вършат добро. СУ “Св. Константин-Кирил Философ” е пионер в обучението по религия, където има формирани групи с ученици от 1 до 7 клас. Училището разполага и със специално обзаведена класна стая, която бе открита миналата година от пловдивския митрополит Николай. За това колко е важно изграждането на доверие от страна на родителите говори главният учител от СУ „Константин-Кирил Философ“ Красимира Брайкова. Нейните колеги Десислава Кръстева и Тодор Дапев пък анализираха ефективните подходи за възпитание в ценностите на християнството.

За приемствеността в обучението по религия между детската градина и училището представиха примери учители от ДГ „Бисер“ в село Труд и тамошното ОУ „Кирил и Методий“. По същата тема сподели опит и пловдивското ОУ „Кочо Честеменски“.

За религията, ценностите и традициите говори Миглена Угренова – педагогически съветник в карловското СУ „Васил Левски“ и учител по религия в детски градини в Сопот. Протойерей Пантелеймон, който е лектор по религия в ОУ „Васил Петлешков“, представи факултативните часове по предмета като начин за приобщаване към православното християнство. Той води занимания на деца от начален етап. Даже и на първокласници.

„В началото бях доста притеснен, но те ме посрещнаха приятелски. С някои от тях се познавам от детските градини в район „Западен”, където също съм провеждал занимания. Аз самият също имам деца, така че намерих подход – чета гатанки, притчи, библейски приказки и се старая да водя диалог с тях. Винаги коментираме прочетеното и се опитваме да го тълкуваме през техния поглед и спрямо възрастта им”, обясни отец Пантелеймон. За децата било трудно да схванат, например, как така бог има три лица. Свещеникът давал домашни и тестове за работа вкъщи, за да приобщи и родителите. Обратната връзка от семействата била повече от позитивна. Баща споделил, че синът му се отбивал в храма да запали свещ, когато отива на училище. Учителка на една от паралелките в 1 клас с изненада установила, че за първи път няма явна борба за лидерство, откакто децата посещават часовете по религия.

„Първа среща с православието“ бе темата на презентацията на старши учителя от асеновградското ОУ „Петко Каравелов“ – Теодора Костова. Преподавателят по история Минка Коченкова от ОУ „Васил Левски“ в Хисар показа  как обучението по религия води до разширяване на познавателните компетентности на учениците в прогимназиален етап. Точка на конференцията постави презентацията на Недялка Тошева от Хуманитарната гимназия – „Вяра и ценности в киното“.

В журито, което ще определи първенците на областно ниво, са ръководителят на културно-просветния отдел в митрополията Недка Чолакова, Анета Кацарска от общинския отдел “Образование” и преподавателят от Духовната семинария Валери Стоицов.

Предвидено е регионалната конференция по предмета да се проведе на 6 март в Пловдив и на нея ще присъстват преподаватели от областите Пловдив, Смолян и Пазарджик.

Началникът на Регионалното управление по образованието Иванка Киркова приветства Знеполски епископ Арсений, отец Еленко и отец Емил, които бяха гости на конференцията.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.