Талантите от 10 и 11 клас на СУ „Св.св.Кирил и Методий“ се включиха в реалния работен процес, наред с професионалните танцьори

Какво е да си професионален танцьор, който изпълнява стриктно изискванията на хореографа, разбраха учениците от X и XI клас на СУ “Св. св. Кирил и Методий” по време на лятната си практика, която се проведе не къде да е, а в два престижни пловдивски ансамбъла. Гимназистите от професия “Танцьор”, специалност “Български танци”, имаха възможност да се потопят в реалната работна среда на професионалистите от Фолклорен ансамбъл „Тракия“ с главен художествен ръководител проф. д-р Даниела Дженева и Щатния танцов състав към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, ръководен от Стефан Йорданов. Разделени по групи, учениците участваха в творческия процес на трупите.

„Изключително отговорни и схватливи деца. Никой не си позволи да отсъства нито веднъж през трите седмици практика. Идваха рано сутрин още за екзерсиза, за да се включат в подготовката на тялото за предстоящите репетиции. Попиват бързо всичко, каквото им покажем, а това е доказателство и за добрата подготовка в училище“, коментира балет-майсторът на ансамбъл „Тракия“ Мария Атанасова.

За да бъде работата по-ефективна, учениците работили с дипломанти бакалаври от специалност „Българска народна хореография“ на АМТИИ.  Двама от които – Валентина Ликова и Аксиния Аджова, се оказали възпитаници на СУ „Св.св.Кирил и Методий“. Към тях се присъединил и колегата им Борис Генчев, който помогнал в разучаването на Джиновски танц и Шопски танц по хореография на проф. Кирил Дженев и музика на Коста Колев. Мъжете даже направили и камерния танц „Либе ле“.

Първоначално приехме практиката като задължение, но благодарение на нашите ментори от ансамбъл „Тракия“ тя се превърна във вълнуващо приключение, което ни накара да се уверим, че сме направили верния избор на професия, споделят учениците. Мнозина от тях се надяват, завършвайки специалност “Български танци”, да успеят да създадат и развият свой собствен състав. Още преди да получат дипломите си, някои вече се реализират успешно в професионални танцови формации.

„Съчетанието на учебна и производствена практика прави професионалното обучение приложимо, защото по този начин се допълват знанията, усвоени както в училищната танцова зала, така и в реална работна обстановка“, коментира преподавателят по хореография в СУ “Св. св. Кирил и Методий” Боян Алексиев.

Училището все още има свободни места в паралелката по професия “Танцьор”, така че кандидат-седмокласниците могат да се възползват и да подадат документи.