В каква Европа искаме да живеем коментираха в ЕГ „Иван Вазов“ с ексдепутати и призоваха младите с право на глас да дадат вота си на предстоящите избори за ЕП

В каква Европа искаме да живеем и как ние можем да допринесем за едно по-добро бъдеще. По тези въпроси дебатираха участниците в конференцията, организирана от посланиците на Европейския парламент от Езикова гимназия „Иван Вазов“. В дискусията се включиха ексдепутатът от ЕП Станимир Илчев, народният представител от 39 НС Йордан Памуков, ученици и учители от ПГ по архитектура и геодезия и от Националната търговска гимназия.

След проведен национален конкурс през септември 2018 година, Руската гимназия беше избрана за училище посланик на ЕП.  Основната цел на програмата е да подобри осведомеността сред младите хора за ЕС , европейското гражданство и парламентарна демокрация, както и относно Европейския парламент като институция, която представлява гласовете на гражданите от 28 страни членки с над 510-милионно население.

Младшите посланици Васил Пеев и Николай Шейтанов  представиха работата на ЕП, а със забавна викторина водещите Юлия Вързилова, Паола Фадул и Георги  Ганчев провериха знанията на присъстващите. В последвалата дискусия учениците ясно заявиха своето желание за една мирна, обединена , просперираща Европа. И въпреки, че днес вярата в европейсите институции е по-голяма, отколкото в националните органи на властта, има и немалко евроскептици.

За ползите от еврочленството за България говори Станимир Илчев, а  изключителните  възможности за образование, стажове и участие в проекти представи Поли Николова от „Европа Директно“ в Пловдив. Преподавателят по философия Анелия Митева, която е и старши посланик, представи  доброволчески програми и възможности за  активното участие на младите хора.

На финала на конференцията младшите посланици призоваха всички, имащи право на глас, да да дадат вота си на европейските избори за по-доброто бъдеще на Европа.