Информационното бюро на Европейския парламент организира състезание за средните училища в Пловдив и Пазарджик на 1 април

evroparlament

Информационното бюро на Европейския парламент в България организира регионално състезание „Евроскола“ за средни училища от областите Пазарджик и Пловдив. Надпреварата ще се състои на 1 април в Пазарджик. Въпросите, на които ще трябва да отговарят гимназистите, са по текущи теми от национален и европейски интерес.

В отборите могат да се включат ученици между 16 и 18 години, които владеят един от трите работни езика – английски, немски или френски. Участниците са максимум петима, начело с учител. Преподавателите не могат да участват в самото състезание, нито да се намесват в подготовката и представянето на учениците си по време на състезанието.

Крайният срок, в който училищата от двете области заявяват участие, е до 12 часа на 17 март.

Отборите, класирани на първите места, ще получат дати за участие на своите училища в програма „Евроскола“ в Страсбург през настоящата година.

От 2006 година насам повече от 100 български училища и над 3 000 български младежи са участвали в програма „Евроскола“ на ЕП. Тя има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се „включат“ чрез симулирани заседания в работата му и дори да „гласуват“ неговите резолюции.