Дигитален урок по повод 147 години от избухването на въстанието се проведе в ОУ „Стоян Михайловски“

Герои на Априлската епопея оживяха пред четвъртокласници на дигитален урок по повод 147 години от избухване на въстанието. 20-минутен филм запозна учениците от ОУ „Стоян Михайловски“ с идеолозите и знаковите имана, свързани със събитията от пролетта на 1876 година. Основни разказвачи във филма са летописците Иван Вазов и Захари Стоянов, в чиито творби историческото събитие намира ярко отражение.

Героите на въстанието Георги Бенковски, Панайот Волов, Тодор Каблешков, Райна Княгиня, Павел Бобеков, Иван Маринов от Панагюрище разказват от първо лице за събитията.

„О, българино, докажи, че живееш, покажи как знаеш да цениш скъпата свобода. Чрез днешното си въстание ти ще да добиеш свобода с бой и със собствената своя смърт. … От днес от името на българския народ ние обявяваме на света, че желаем или свобода, или смърт на всичкото население. Напред, братя. Бог е с нас“, апелират ръководителите на Априлската епопея.

Четвъртокласниците пожелаха да видят и дигиталния образ на Апостола и атакуваха с въпроси автора на филма „Априлска епопея на незабравените“. Сред най-активните бе 10-годишният Петър Линков, който се интересува от компютърни технологии. Затова бе любопитен да разбере подробности за гласовете на героите и монтажа. Георги Андреев обясни на децата, че всички картини, образи и документи във филма са автентични.

Учениците видяха и оживения образ на патрона на своето училище Стоян Михайловски. Той отправи послание към тях: „Оживен съм от българската платформа „Холис“ и съм уверен, че и вие може да създавате такива образи в новата зала за дигитално и аудиовизуално изкуство, изградена във вашето училище“.

Директорът Тинка Балабанова приветства инициативата за модерен подход при представяне на забележителните личности. Откритият урок е част от инициативата на пловдивските дружества към Съюза на българските журналисти.