Писателят е като ловец – ходи по улиците и вижда истории, сподели пред студенти авторът на “Физика на тъгата”

Георги Господинов с почетния знак и грамотата от ВУАРР, връчени от ректора проф. Димитър Димитров.
Георги Господинов с почетния знак и грамотата от ВУАРР, връчени от ректора проф. Димитър Димитров.

С почетния знак на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите бе удостоен днес писателят Георги Господинов. Отличието му бе връчено от ректора на вуза проф. Димитър Димитров за приноса на автора в развитието на българската литература и популяризирането й по света.

“Достоевски казва, че силата на една творба се определя от степента на нейната откровеност. При Георги Господинов имаме голяма степен на откровеност- той споделя със своите читатели неща, които понякога човек трудно споделя сам със себе си”, каза проф. Димитров. Срещата на автора на “Физика на тъгата” и “Естествен роман” със студенти е от поредицата инициативи за разговор отблизо на младите хора с доказани наши творци. Събитието е и част от програмата “Младият Пловдив чете” на издателство “Жанет 45”, предшестваща фестивала на книгата през юни.

“Литературата може да ни накара да се почувстваме заедно, близки, едно общество. Много вярвам, че тя предизвиква съчувствие. Кахърим се, че изчезвали залежите на нефт и природен газ, а като че не си даваме сметка, че изчезват залежите на смисъла”, разсъждава Господинов пред студентите. Те го върнаха в годините назад, когато изкарал първия си хонорар от 4.50 от стихотворение. Тогава бил едва в 3 клас и веднага решил, че с 20 публикации може да си купи “Балканче”, но, уви, те не видели бял свят.

Защо пишещият човек е красив, как намира темите си, какво го провокира и кога е любимото му време за писане, поиска да узнае още аудиторията.

“Винаги ходя с един тефтер и ако нещо ми хрумне на улицата или в кафенето, си го записвам. Вчера, например, срещнах един клошар, но различното, което страшно ме шокира, бе, че носеше отпред на колана си връзка ключове. Представяте ли си какви истории могат да се родят от този детайл”, разказа Господинов и добави, че писателят е като ловец – ходи по улицата и вижда истории.

Авторът раздаде десетки автографи след края на срещата.
Авторът раздаде десетки автографи след края на срещата.