През 1878 година руският офицер и съпругата му организират тържество в Пловдив, а в центъра на града е издигната голяма елха

Руският офицер и генерал от артилерията, участник в Кримската и Руско-турската война – Аркадий Столипин, подарява на Пловдив първата европейска Коледа. Той е управител на Източна Румелия преди влизането в сила на Берлинския договор. През 1878 година Столипин и съпругата му Наталия Горчакова организират тържество за изявени ученици, а в центъра на града е издигната и украсена голяма елха. По това време все още няма играчки, затова са слагали това, което може да се намери на масата – пуканки, свещи, орехчета и глави червен лук, сушени плодове и кравайчета. Руският военен и семейството му раздават подаръци на българските деца и техните родители и учители. Аристократичната фамилия живее 9 месеца в бившия конак, който е бил отстрани до Пешеходния мост.

Година по-късно руският консул във Варна също прави частно парти, на което има коледна елха. Известно е също, че още в първата година от управлението си княз Александър Батенберг също се разпорежда да има украсено дърво на частния прием, който дава за Коледа. Той дори лично влиза в ролята на Добрия старец, като раздава подаръци на присъстващите.

Първата елха на обществено място в България пък е грейнала в Офицерския клуб във Варна. Дървото е било украсено за Коледния бал през 1901 година.

Другата коледна мода, дошла у нас в края на 19-и и началото на 20 век, е изпращането на коледни картички. В началото те не са били особено евтини, заради ограничени. По тази причина е съществувала практиката да се изпращат благопожелания за празниците върху визитни картички. Това се правело не само от хората, които са се занимавали с бизнес, но и от учители, лекари, общественици. Характерно е, че модните тенденции са “идвали” в страната по вода.

Първите коледни картички навлизат в България от крайдунавските градове, най-често от Виена. Образите са с различен сюжет. Някои са строго религиозни, като изобразяват обикновено сцената на Рождество, ангелчета или Божията майка. На други са изобразени деца.

През 30-те години в България се появява и Дядо Коледа. Паралелно с него у нас се е почитал и Дядо Мраз, и то далеч преди 1944 година. Придружителката на добрите старци – Снежанка, се появява доста по-късно. Тя излиза на сцената през 60-те години на миналия век.