12-класникът е единственият български математик, избран да представи проект в престижното състезание в Питсбърг

петър-гайдаров

Ще успее ли математическият гений от ОМГ в Пловдив да пребори 1700 гимназисти от цял свят в конкуренция за над 5 млн. долара награден фонд. Това ще стане ясно след броени дни, в края на предколежанското състезание за наука, което стартира вчера в Питсбърг, Пенсилвания, САЩ. 12-класникът е  единственият български математик, избран да участва със свой проект в  INTEL ISEF-2015 в най-голямата научна надпревара за ученици. В него ще премерят знания и умения гимназисти от 70 държави, които ще покажат своите независими изследвания и ще се конкурират за огромни парична награди. Проектът на Петър е свързан с паркиращите функции.

Зрелостникът от  ОМГ “Акад. К. Попов” отново показа, че е сред най-добрите млади математици и за пореден път завоюва място в разширения състав на националния отбор по математика. Той се оказа в топ 10 на най-добрите математици в света. Това се случи по време на участието му в 6-седмичен стаж в престижния институт за наука RSI в Масачузетс миналото лято. Пак през 2014 година вундеркиндът представи България в конкурса на ЕС за млади учени в Полша, където спечели второ място за всички науки и първо по математика.

Новото българско лице на световния математически елит изследва хипотеза, свързана с полиноми, и взе участие във връчването на миналогодишните Нобелови награди. Петър взе парична премия от 5000 евро и право за участие в Стокхолмския младежки научен семинар.

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени.