Участници от цялата страна ще дискутират за дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“

Майсторският клас от ноември 2019 г.

Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на директорите (ICP), пристига в Пловдив за участие в майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“. Бърн има повече от 25-годишен опит като училищен ръководител, въвел множество иновативни практики за изграждане на успешно учебно заведение. Той е асоцииран член на Службата за професионално развитие на учителите (PDST) и ще бъде сред ключовите говорители на събитието „Лидерите правят разлика“. Майсторският клас започва на 28 март от 10 часа в хотел „Империал“. За участие са поканени представители на академичната общност, училищни директори и образователни експерти от цялата страна. Той е разпределен в три панела.

Друг водещ ключов говорител е международният експерт Ричард Таларон, който ще представи възможностите за участие в проекти на програма „Еразъм+“, както и за изграждане на професионални общности.

Ключов говорител на модула „Дигитализацията в средното образование – предизвикателства и решения“ е учредителят на фондацията домакин Мария Гайдарова. Панелисти са Асен Александров – директор на 51 СУ в София, зам.-председател на комисията по иновации в МОН и председател на Сдружението на директорите в средното образование; Димитър Асенов – директор на Националния център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти; Вихра Ерамян – директор на ЕГ „Иван Вазов“. Модератор е Ирена Душкова – директор на СУ „Св. Паисий Хилендарски“.

„Иновации за развитие на успешно училище“ е темата на втория модул, на който ключов говорител ще е Пол Бърн. Панелисти са доц. Манол Манолов – Великотърновски университет; Марияна Великова – директор на ПГСС „Св. Георги Победоносец“ – Суворово; Ирена Коцева – директор на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ – Самоков. Модератор е Елеонора Лилова – директор на 2 СУ в София.

Темата на третия модул с ключов говорител Ричард Таларон е „Умения на 21 век“. Панелисти са проф. Сийка Чавдарова-Костова – Софийски университет; проф. Дора Левтерова – директор на Департамент за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти при Пловдивския университет; Антоанета Христова – директор на НЕГ „Гьоте“ – Бургас. Модератор е Ваня Кастрева – началник на РУО-София.

„Светът на нашите деца е различен. Той не е само коренно променен, той се развива много динамично. Фондация „Световен образователен форум България“ работи активно от учредяването си за въвеждане на иновации в училищното образование. Започнахме това пътуване с очакване и надежда за изграждане на професионална общност, която да работи ефективно за промяната на българската образователна среда. Само когато работим в екип и чрез сътрудничество, можем да постигнем напредък“, казва Мария Гайдарова, която има солиден опит не само като училищен директор, но и като зам.-министър на образованието.

Фондацията стартира през 2015 г. с международна конференция „Лидерство за равен достъп до качествено образование“. От 2017 г. „Световен образователен форум България“ е официален член на Европейската асоциация на училищни директори, а от 2021 г. и  член на Европейската федерация на работодателите в образованието.

В продължение на десет години фондацията реализира ежегодни инициативи, обучения с международен обмен, участия в конференции на Европейската асоциация на училищните директори, тематични експертни анализи и анкети, както и проектът “Иновативни училища“, създава и безплатна платформа за подкрепа на учители с библиотека, дискусионен форум и споделени електронни уроци.

На 29 март е предвидено посещение на училища за обмяна на добри практики.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.