Децата се включиха в награждаването в столичния парк „Камбаните“, получиха като подарък книгата “Историята на Стоичков за деца”

Детският гвардейски отряд на ДГ „Мая“ се включи в церемонията по връчване на наградата “Почетен факлоносец на мира” на световноизвестната международна щафета Пробег на мира (Peace Run). Тържественото събитие се състоя в столичния парк “Камбаните”.

Олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова, Станимира Петрова, Ивайло Иванов и Христо Христов бяха удостоени с престижната награда. Младежкият гвардейски отряд от  Айтос и малките пловдивски гвардейци, подредени в шпалир, имаха честта да посрещнат новите факлоносци на мира, след което проф. Огнян Герджиков приветства спортистите и пристъпи към отличаването.

Специален видео поздрав към четиримата спортисти отправи Христо Стоичков: “Тази награда е символ на стремежа към мир и разбирателство на цялото човечество и вие сте нейните най-достойни носители. Продължавайте да давате пример и да бъдете гордостта на България!”.

От името на легендарния футболист бе връчен подарък на шампионите – автобиографичната му книга. Малките гвардейчета пък получиха книгата “Историята на Стоичков за деца”.

Призът “Почетен Факлоносец на мира” е учреден от Пробега на мира – международна атлетическа щафета, която прекосява държави и континенти, пренасяйки запален факел – символ на всеобщия стремеж на човечеството към свят на мир и разбирателство. Провеждан вече трето десетилетие, Пробегът е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира, като участниците в него са изминали над 600 000 км. Той е основан през 1987 г. от радетеля за мир Шри Чинмой – спортист, философ, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световно единство.

С отличието се удостояват личности от всички сфери на живота, които влагат безкористно таланта и енергията си в служба на каузата на мира, проявяват сила на духа, състрадание и доброта.По-известни носители са Карл Люис, Били Джийн Кинг, а от България – Николина Чакърдъкова, Даниела Кънева, Йордан Йовчев, Теодосий Спасов.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.