Образователна уеб платформа донесе на 11-класника от Професионалната гимназия по електроника и електротехника Георги Шишков оценка 6.00 и лауреатско звание от националния кръг на олимпиадата по информационни технологии. Той бе класиран на второ място в направление „Разпределени приложения“, стана втори и в индивидуалното класиране. Георги раздели второто място в направление „Проекти“, тъй като платформата е разработена в екипа с Габриел Ликов – също ученик в 11 клас на ПГЕЕ. Той също получи пълна шестица и бе обявен за лауреат.

Charlie е уеб платформа, изградена с цел да запали децата за програмиране и да развива логическото им мислене. Сайтът представя различни програмни принципи под формата на игра, като позволява на потребителите да създават и разпространяват свой собствен.

„В момента има не малко самоучители, видеа и дори игри, които имат същата цел. Възрастовата група, към която се стремим, са децата от 1 до 7 клас, като даваме възможност з изграждане на по-сложни нива и за по-големи играчи“, обяснява Георги. Габриел откроява като плюс на програмата, че целият код, който потребителят пише, е съставен от визуални блокчета, вместо истински код. Също така системата позволява на потребителите да създават собствени нива и да ги споделят с техни приятели, да ги публикуват, за да бъдат достъпни за всеки, който пожелае да ги играе. Така наречените нива представляват пъзели, чието решение се постига чрез програмирането на различни обекти.

Крайната цел на разработката, чийто ръководител е Магдалена Маглижанова, е да бъде изградена стабилна онлайн платформа, в която да има както пъзели, прилагащи различните фундаментални стилове и практики в програмирането, така и голяма набор пъзели, направени от играчите.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.