Победителите в конкурса на Община Пловдив и Център за творческо обучение са от СУ „Н. Вапцаров” и ЕГ „Иван Вазов”

Габриела Атанасова от СУ „Никола Вапцаров” и Георги Танев от ЕГ „Иван Вазов” са големите победители в конкурса на Община Пловдив и Център за творческо обучение и заминават на международен космически лагер в Измир. Двамата спечелиха пълни стипендии за SpaceCampTurkey в размер на 1250 долара, които покриват разходите по 6-дневния престой, храната, таксата за участие и пътуването. Учебно-тренировъчният лагер е създаден през 2000 година по модел на NASA.

За стипендиите кандидатстваха ученици между 9 и 15 години с интереси в областта на науката и технологиите. Задължителното условие бе да говорят английски език, тъй като обучението ще се осъществява само на чужд език. Трябваше да напишат авторско есе или видео есе по една от следните теми: „Промени ли НАСА света за 60 години?”,  Екзопланетите – Нови светове” или „Изненада! Аз съм извънземно!”

Двама 7-класници от СУ „Никола Вапцаров” спечелиха частична стипендия за лагера и това са Никола Иванов и Виктория Радева.

Община Пловдив е първата община-партньор в конкурса на SpaceCampTurkey. Още 8 общини  последваха нейния пример да подкрепят своите деца по пътя им към космическите науки и SpaceCampTurkey, сред които и Първомай.

В космическия лагер децата ще се борят за медали, ще работят в космически тренажори и ще изпълняват специална мисия. Лятната програма развива познания в науките астрономия, физика, математика, технологии, биология. Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в космоса. Част от заниманията им включват работа с астронавтски костюми, пребиваване в изкуствена безтегловна среда, отглеждат растения в безпочвена среда.