192 училища в Пловдивска област откриват утре новата учебна година. Само в 14 от тях ремонтите ще продължат и след първия звънец, но това няма да попречи на учебния процес.

Националната търговска гимназия и Професионалната гимназия по битова техника няма да открият учебната година в своите сгради, тъй като преди месец стартираха дългоочакваните ремонти по ОП „Региони в растеж“. Възпитаниците на НТГ са временно пребазирани в район „Тракия“ – СУ „Св. Софроний Врачански“ и СУ „Св. Седмочисленици“. А учениците от ПГ по битова техника ще се обучават в сградата на Професионална гимназия по механотехника.

В ОУ „Душо Хаджидеков“, чийто покрив беше унищожен от пожар, 9 паралелки ще бъдат преместени във втора база на самото училище, първи и втори клас остават в подблоковите пространства на училището, а останалите ще се обучават в СУ „Климент Орхидски“.

В СУ „Найден Геров“ в „Столипиново“, където преди няколко дни също имаше пожар, учебната година ще започне нормално, тъй като там изгорелите материали са само в двора, а сградата не е била засегната.

В Професионалната гимназия по железопътен транспорт в Карлово учебната година ще бъде открита от служебния министър на образованието проф. Сашо Пенов. Там теренът около училището е разчистен, част от засегнатите от водната стихия помещения са ремонтирани. Остава да се възстановят стаите в приземния етаж, които са били наводнени.