68 откровения до директора Людмила Ганчева изпратиха ученици от ПГ по хранителни технологии и техника, наградиха най-трогателните

„През септември няма да се видим…Годините летят, сякаш вчера ни посрещнахте за първи път. А сега мечтаем да се върнем отново в 8 Б. Дори за един ден – за да се запознаем отново, да услужим на приятел с химикалка или да говорим до края на часа“. Откровението е на Надежда Тодорова от 12 Б клас на ПГ по хранителни технологии и техника, написано на хартия и изпратено до директора инж. Людмила Ганчева.

Да напишат собственоръчно и пуснат в пощенската кутия в централното фоайе на гимназията писмо бе предизвикателството, отправено към учениците от всички 31 паралелки в училището по повод 23 януари – Деня на ръкописното писмо.

„68 писма пристигнаха за участие в конкурса, като освен красив почерк, журито оценяваше стил, съдържание, оформление и наличие на задължителните реквизити“, поясни училищният библиотекар Венета Обрешкова. Школската библиотека днес бе домакин на награждаването на победителите.

Сред тях са две абитуриентки – Надежда от специалност „Контрол на качеството и безопасността на храните“ и Емануела Русева от 12 В клас. За Емануела се оказа, че писането на ръка съвсем не е нещо обичайно, тъй като е поетеса и предпочита да реди римите върху бял лист, хванала химикалка в ръка, отколкото седнала пред компютъра.

„Остават ни само още 4 месеца в училище, а като си помисля с какво нетърпение очаквахме да завършим. Реших да участвам в конкурса, защото моето писмо ще остави следа колко хубави неща са се случвали тук. А се надявам да продължат да се случват, макар че няма да можем да се възползваме от невероятния STEM център, който предстои да бъде открит през следващия месец“, споделя Емануела. И се връща в спомена за първия учебен ден през 2017 г., впечатлена от жълтата рокля на класната – “Нейна Прелест Светла Николова”.

Десетокласничката Сара Петкова обаче призна, че писала писмото първо в Word, след което го преписала прилежно и го запечатала в плик за конкурса. Като едно от най-големите предимства на училището Сара посочва свободата на общуване – не само със съучениците, но и с учителите и ръководния екип на гимназията. Щастлива е, че трупа журналистически умения като част от екипа на школското радио „Клио“, което не прекъсвало дори по време на пандемията и ОРЕС, а освен това имала късмета да се окаже в една от пилотните паралелки по метода 1:1 и да има собствен хромбук.

В дамската компания на победителите попада и 9-класникът Иван Динчев, който е категоричен, че в това училище не може да се скучае, че винаги има нови и нови предизвикателства и че тук най-сетне открил истински приятели. Момчето от специалност “Топлотехника” не помни да е писало досега хартиено писмо, но пък пращал коледни картички с отправени от него пожелания по пощата.

Изпращайки писмото си, Мариян Александров и Рая Божкова от 9 Д го сложили в плик с марка с логото на училището, която сами направили, а за разкош поставила и восъчен печат.

„Така че вече си имаме и марка“, щастлива е Людмила Ганчева, която награди победителите с луксозен комплект писалки и хартия за писма. “Не очаквах такова масово участие, но децата в момента имат невероятна нужда от творчески дейности. Няма да скрия, че доста сълзи избърсах, докато ги четях”, добавя директорът. Не пропуска да напише отговор до авторите на писмата: “Мили мои деца, благодаря ви за топлите, вълнуващи писма, които ми изпратихте! Сякаш нашите разговори наживо продължават във вашите писма: вие споделяте, аз ви слушам, чета”.

Подарък имаше и за младия преподавател по български език Петя Панчева. Тя решава да изпрати шеговито римувано писмо за да признае: „Събуждам се в 6 – Shkolo, кафе, дете…С 9 ж дебати водим…обичам ги и те го знаят, но за домашното ще трябва да се постараят”.