Това показват резултатите от проучване, проведено от браншовата организация Асоциация „Българска книга”, сред книгоиздатели и книготърговци

Спад при продажбите на книги между 50 и 70% за периода март – май  в сравнение със същия период за 2019 година. Това показва анкета на Асоциация „Българска книга”, в която членуват книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти от цялата страна. Целта на проучването е да установи какви са щетите върху бранша в условията на епидемията от Covid-19, както и проблемите в сектора.

За периода на извънредно положение близо 30% от анкетираните не отчитат ръст в онлайн продажбите. А за тези издатели и кноготърговци, които отбелязват повишаване, то далеч не е достатъчно да компенсира общия спад. Според над 40% от респондентите в анкетата ключова причина е затварянето на книжарниците и печатниците, които преустановиха дейност за над 30 дни.  60% посочват, че са имали просрочени плащания със съответните контрагенти.

Друг акцент сред резултатите от проучването е отлагането на планираните нови заглавия и допечатки сред над 60% от издателите. Те се равняват на между 20 и 30% от общо планираните книги за издаване през текущата година. Това се отразява както върху приходите, така и върху устойчивостта на сектора в дългосрочен план.

Друг отзвук от кризата с Covid-19 в бранша е освобождаването на персонал – над 50% от анкетираните посочват, че се е наложило да освободят служители. Но освен това спецификата на книгоиздаването предполага и работа с професионалисти от свободните професии – преводачи, редактори, коректори, дизайнери, илюстратори, художници, рецензенти. Спирането на книгоиздателските процеси се отразява пряко и на тяхната заетост.

В анкетата са участвали 80,5% издатели, 15,9% издатели и книготърговци и 3,7% книгоразпространители, а данните са изпратени до Министъра на културата Боил Банов, заедно с предложение за изготвяне на пакет от мерки за подпомагане на книжния бранш.

Предложените мерки включват настояването намаляването на ДДС на книгите да се превърне в постоянна мярка, а също така с намалена ставка да се облага и доставката на услуги по отпечатването на книги; въвеждането на механизми за институционално финансиране на библиотечните фондове, което би могло да бъде постигнато чрез приемането на Стандарта за библиотеките; разработването на механизъм за специална финансова подкрепа на книжарниците в малките населени места.

В изпратеното писмо Асоциацията подчертава, че подкрепя предложенията на Европейската федерация на книгоиздателите и на Федерацията на европейските и международните книготърговци, до министрите на културата на страните членки на ЕС и еврокомисар Мария Габриел, а именно – въвеждане на книжни ваучери, с които читателите да могат да закупуват книги в книжарниците, и програми за финансиране обогатяването на книжните фондове на обществените институции.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.