Общо 4685 зрелостници са подали заявление за допускане до държавни зрелостни изпити в града и областта, показват данните на Регионалното управление на образованието

Английският език е най-предпочитан предмет за втора задължителна матура. Това показват данните на Регионалното управление на образованието от заявленията за допускане до държавни зрелостни изпити в Пловдив и областта. Такава е и националната статистика. Подадените документи са общо 4685.

На първи задължителен ДЗИ по български език и литература на 19 май са поискали да се явят 4531 зрелостници. Общо за страната те са над 50 000 зрелостници. И тази година той включва 40 задачи с избираем отговор, кратък свободен отговор и разширен свободен отговор. Последната задача е за създаване на аргументативен текст (интерпретативно съчинение или есе). Максималният брой точки е 100, като той се счита за издържан при получени минимум 30.

На втори задължителен ДЗИ се очаква да се явят 4462 дванадесетокласници. За втората матура по профилиращ предмет на 23 май заявления са подали над 2173 ученици.

1078 са пожелали матура по английски, 188 – философски цикъл. Кандидатите за ДЗИ по биология са 178, а по география и икономика – 170. 135 ученици са избрали предприемачество, 130 – математика, а 85 са предпочели история, а информационни технологии – 64. На матура по немски ще се явяват 69 абитуриенти, 42 – на италиански, 48 – на испански, на руски – 37 и само 16 на френски език. Желаещите да пробват знанията си по химия са 8, а по информатика – едва 4. 21 дванадесетокласници ще държат матура по музика. Нито един не е посочил физика и изобразително изкуство.

Вместо втора задължителна матура, завършващите професионално образование и обучение полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. За изпит по професия желание са заявили повече от 2289 ученици. От тях 1476 вече подготвят дипломен проект, който ще защитават пред комисия. На теория с тест са предпочели да се явят 270, а на теория с тема – 539. Четирима ще докажат уменията си само на практически изпит.

202 зрелостници са поискали да положат допълнителна матура по общообразователна подготовка, а по профилираща са 21. Двама ще се явяват на по два изпита.

Заявления за валидиране на компетентности по реда на допълнителните матури през сесия май-юни са подали двама зрелостници от областта. На тях могат да се явяват ученици, които са изучавали учебен предмет като общообразователен, а не като профилиращ, но искат да валидират компетентностите си по профилиращия предмет. И двамата желаещи ще полагат изпит по английски език.