Завършващите седмокласници са 6046, общият брой на паралелките – 236, като 54.40 на сто ще са ориентирани към STEM профили

И тази година Министерството на образованието продължава политиката за намаляване на профилираните паралелки с прием след 7 клас за сметка на увеличаване на професионалните. Само езиковите гимназии ще предлагат профилирано чуждоезиково обучение, СУ-тата трябва да се насочат изцяло към STEM – наука, технологии, инженерство, математика. И през следващата учебна години приоритет в политиката на МОН остава обучението в STEM профили и професии, специалности от Списъка на защитените, по които е налице очакван недостиг на пазара на труда, както и обучението в дуална форма. За първи път миналата година министерството допусна разкриването и на половин дуална паралелка, за да се запазят защитени професии, по които има недостиг на кадри, особено в по-малките населени места.

Това става ясно от спуснатите от МОН към всяка област изисквания за съотношението на професионалните към профилирани паралелки за държавния план-прием догодина. Целта е осигуряване на повече кадри с техническо образование, от които има нужда бизнесът.

За Пловдивска област изискването е да бъдат формирани 60 на сто професионални паралелки и 54.40% със STEM насоченост. 27 ще са паралелките с чуждоезиков профил. Мярката е продиктувана от необходимостта от повече кадри на пазара на труда с техническо и професионално образование, както и от професии, които изискват по-задълбочено изучаване на математика, технически и природни науки. Средните училища, които досега са предлагали езикови паралелки, ще се наложи да се преориентират към актуални за пазара на труда специалности. За сравнение миналата година училищата в областта реализираха 60.63% професионални и 59.05 профилирани паралелки.

Педагогическите съвети на училищата провеждат обсъждания за актуалните профили и професии, които да предложат за утвърждаване. Една от новите професии ще е свързана с електромобилите. Върху учебните планове и програми умуват специалистите в ПГ по машиностроене и в ПГ по автотранспорт.15 януари е крайният срок за подаване на заявките в Регионалното управление на образованието.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.