Забавната страна на науката ще бъде представена в Центъра по растителна системна биология и биотехнология

Забавната страна на науката ще бъде представяна на различни щандове в Центъра по растителна системна биология и биотехнологии, където учени ще разказват за своите постижения по разбираем за посетителите начин. Това ще се случи в Европейската нощ на учените на 29 септември. Пловдив е един от петте български градове, които ще се включат в инициативата. Надсловът на проекта за шеста поредна година е „Учените в триъгълника на знанието”. Фокусът на събитията е насочен към младите хора в науката и многоликите превъплъщения на таланта.

Д-р Веселин Петров, д-р Никола Стайков, Людмил Тончев и Мануела Стоянова ще демонстрират на гостите в Центъра как могат да изолират ДНК на ягода и ябълка. Ще бъде показано как може качествено да се докажат белтъчини в проби. Посетителите ще участват в демонстрация на действието на ензими, ще разгледат част от инструментариума на изследователя и ще опитат ядливи цветя, за които ще им разкаже д-р Алиция Георгиева. Заедно с Михаил Ангелов ще изработват сувенири чрез техниката за 3D печатане. Гостите на инициативата ще получат възможност да засадят палма, а малчуганите – да се развихрят като електротехници, сглобявайки по схеми.

„В обявения през август фотоконкурс „Флора” получихме 342 фотографии от 83 участници. Включиха се малки и големи, професионалисти и любители, чиито творбите са представени в социалните мрежи. Първите трима, получили най-много гласове, ще бъдат наградени“, обясни двигателят на събитието доц. д-р Весела Казашка.

Изненади за окото и небцето са подготвили на своя щанд участниците от ИЗК „Марица“. Те ще изложат уникален асортимент от своя продукция зеленчуци, които могат да бъдат дегустирани на място.

На втория етаж на Центъра по растителна системна биология и биотехнология ще бъде открита изложба живопис на д-р Ааканша Каноджиа, която ще разкаже за връзката между научното знание и творческия потенциал на човека.

Като съорганизатор на програмата за Пловдив в Европейската нощ на учените от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” са подготвили поредица събития. Академичната библиотека ще подарява книги за любителите на литературата. Творческите ателиета за деца и възрастни под ръководство на проф. Мъгърдич Касапян и неговите студенти ще предоставят възможност на желаещите да рисуват и да се запознаят с техниката на декупажа. Модното ревю „Чиста планета” ще представи модели на студенти от специалност „Моден дизайн” с ръководител доц. д-р Динка Касабова. Финал на вечерта ще постави концертът на докторанти и студенти от АМТИИ.

Европейската нощ на учените 2023 е посветена на патрона на събитието – доц. д.ф.н. Петя Бъркалова, която загубихме тази година. Осмото издание на книгата с интервюта „Учителят, който дава крила. Предай нататък” включва разговори с учители, преподаватели и последователи на езиковеда от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ доц. д.ф.н. Петя Бъркалова, които са били вдъхновени от нея и в момента самите те привличат към знанието своите възпитаници.