Зам.-ректорът проф.д-р Ани Белчева.

Медицината продължава да е най-желаната специалност, половината от кандидатите са я посочили като първо желание

Зам.-ректорът проф.д-р Ани Белчева.

Пет момичета ще спорят за място в Медицинския университет. Такива са прогнозите на заместник-ректора проф. д-р Ани Белчева след анализ на подадените документи. 641 от общо 1279 кандидати са посочили тази магистърска специалност като първо желание. А местата са 146. Висшето училище приема равен брой момичета и момчета. 322 са кандидатите за „Стоматология“, които ще се състезават за 73 места. Бройките за „Фармация“ са 88, а желаещите 312. Съотношението при момчетата ще е 3:1.

“Интересът се запазва много висок. Но независимо от това няма да бъдат класирани кандидати с бал под 24”, напомни проф. Белчева.

Днес в 20 изпитни зали се проведе изпитът за магистри. Те решаваха тест по биология и химия, като за всеки от модулите ще получат отделна оценка, която участва в балообразуването.  Кандидат-студенти от Пловдив, София, Ловеч, Бургас, Гоце Делчев влязоха в аудиториите при стриктно спазване на противоепидемичните мерки и работиха в продължение на четири часа.

На излизане младежите обявиха, че изпитът е бил доста сложен, но най-много са ги затруднили задачите по химия. Повечето от тях кандидатстват паралелно в няколко медицински университета, за да увеличат шансовете си прием. Момичета от Казанлък се оказаха разочаровани, тъй като се готвели по учебниците на „Булвест“, по които изискват в София и Варна, а тукашният конспект се базирал на тези на „Просвета“. Има разминавания в темите и начина, по който са представени, не сме доволни от това, което написахме, споделиха зрелостничките. Които утре се явяват на изпит в София, а на 5 юли – в морската столица.

Затова пък абитуриенти от Математическата гимназия под тепетата излязоха щастливи от Аудиторния комплекс, където бяха разпределени. Те споделиха, че са се готвили в продължение на две години, ходели на уроци при доказани преподаватели и се надяват на високи оценки.

Резултатите ще са ясни седмица след изпита, а първо класиране ще бъде обявено на 13 юли.

От миналата година на тест по език, биология и химия се явяват и чуждестранните студенти. Според проф. Ани Белчева това е довело до покачване на нивото на кандидатите, които са от различни краища на света. Заради пандемията тестът се провежда онлайн.

За бакалавърските специалности желаещите са 563. Изпитът по етика е на 5 юли, а на следващия ден е по скулптиране. На 7 юли е изпитът за Социална медицина и Здравен мениджмънт. Резултатите от първия етап на класирането ще станат ясни на 14 юли.