Дияна Шекерова бе отличена от журито, а Величка Гонева спечели в онлайн гласуването. Двудневният форум събра в столицата преподаватели и директори от цялата страна

Две от награди на тазгодишното издание на конкурса „Добрите практики на фокус“ дойдоха в Пловдивска област. Отличията бяха връчени на тържествена церемония преди откриване на двудневния форум, в който учители и директори от цялата страна участваха в работилници, гледаха презентации, дискутираха и обменяха опит.

24 учители от Пловдив и областта попаднаха в списъка на номинираните в инициативата, организирана от фондация “Заедно в час“ и prepodavame.bg., чиято цел е да събере, опише и популяризира успешния опит от българските класни стаи и училища. Техните практики са селектирани сред 240 подадени кандидатури. “Уча в Пловдив” бе медиен партньор на събитието.

Дияна Шекерова от СУ “Отец Паисий” – Куклен получи една от четирите награди, присъдена от журито, съставено от 40 души, включително ученици от пловдивското СУ „Любен Каравелов“ и Американски колеж. “Празникът – моят и на другия до мен. Фолклорно-празничен календар” е темата на отличената практика, която тя реализира със своите петокласници.

„Тя може да бъде осъществена във всяко едно училище, а при нас имаше невероятен ефект. През 2014 г., когато започнах работа в училището, чух невероятни обиди по коридорите на етническа основа, липса на толерантност, въпреки че в града съжителстват мирно българи, турци и роми, и това ме провокира да започна работа по проекта. Самата аз не очаквах, че ще успея да „заразя“ толкова деца и родители, родиха се и семейни приятелства“, каза при получаване на наградата Шекерова, която е преподавател по български език и литература.

Започва да прави поредица уроци, а в края на годината организира публична изява. По време на подготвителния етап учениците събират всички необходими материали, за да реализират открития урок “Празникът – моят и на другия до мен”. Работата по проекта обхваща месеците от октомври до февруари. Учениците работят самостоятелно върху по-голямата част от задачите си с подкрепата на своите семейства и близки, а Шекерова проверявала седмичните отчети на екипите, редактирала сценариите и презентациите, подреждането на изложбите.

Петокласниците можели сами да изберат своя екип, но спазвайки изискването й във всеки отбор да има представител на трите етноса – български, турски, ромски. След като се формирали екипите, тя поставяла задачите: всеки етнос да разучи своите празници и обичаите на другите, а по желание да се направят два допълнителни празнични календара –арменски и еврейски.

Децата активно интервюирали родителите си, гостували на своите съученици от другите етноси, присъствали на празниците в дома на съотборниците си и помагали при приготвяне на традиционни ястия. Целта била да се запознаят и потопят изцяло в друга култура, различна от тяхната. Разговаряли и с представители на фондации и неправителствени организации.

Проектът завършвал с открит урок, по време на който всеки празник е представен като драматизация, а децата си разпределяли ролите, подбирали подходяща музика и търсели характерни костюми – шалвари, носии от баби, дядовци, родители, роднини, а ако не открият – ушивали ги с помощта на своите близки. Така например от фондация „Инди Рома“ заели ромски облекла на децата, за да могат да изпълнят танца си.

Освен календар, сценарий и презентация, учениците изработвали покани за гостите и съобщение за медиите. В часовете по изобразително изкуство и домашен бит и техника подготвяли артикулите за изложбата на символите на всеки етнос – мартеници, сурвачки и кукерски маски се подреждали до броеници, килимчета и чашки за кафе. На финалното събитие присъстващите можели да опитат и традиционни ястия, приготвени в часовете по готварство.

При поставянето на оценка Шекерова отчитала всичките постижения на своите ученици – участието в проекта и театралните постановки, успеваемостта в екипа, изготвянето на презентацията и презентационните умения. Вземайки предвид представянето си, всеки получавал индивидуална оценка.

Сред фаворитите на публиката, определени с гласуване в сайта prepodavame.bg, се оказа преподавателят по ИКТ Величка Гонева от ОбУ „Христо Ботев“, с. Дълго поле – община Калояново.

„Децата са много отзивчиви, когато усетят, че могат да помогнат на някого в нужда“, казва Гонева, която бе отличена за инициативата „Дари храна, дари любов“. И добавя, че в Дълго поле се обучават неголям брой ученици от различни етноси, които не разполагат с много възможности за смислени занимания в свободното си време, тъй като в селото има само малка библиотека, разположена в кметството, няма действащо читалище или спортен център, липсва физкултурен салон. Единственият шанс на децата да изявят талантите и способностите си се оказва училището, което реализира проекти, поддържа множество клубове по интереси и окуражава самоуправлението чрез училищния парламент, ръководен от Гонева.

Преди няколко години тя решава да се пробва с учителската професия, вдъхновена от майка си, която е педагог с десетилетия опит. Открива, че работата с деца наистина й харесва.

Идеята за събиране и даряване на трайни хранителни продукти на нуждаещи се хора от общността възникнала на среща на училищния парламент още през 2019 година. Поради ограниченията, свързани с Ковид пандемията обаче, тя се реализира за пръв път миналата Коледа. В момента тече второ издание на инициативата и децата с нетърпение чакат месец декември, когато ще раздадат своите подаръци на самотни хора в нужда.

Училищният парламент се състои официално от 7 ученици, излъчени от всяка паралелка от ІV до Х клас, но редовно в срещите се включват и още поне толкова доброволци. Под ръководството на Гонева този екип от деца отговаря за организацията, но реално в събирането на продукти се включват всички – ученици, учители, родители и общност.

Учениците създавали емблема на дарителската кампания с помощта на онлайн инструмент за дизайн със свободен достъп (Canva), подготвяли информационни флаери с подходящи изображения и кратки обяснителни текстове, разпечатвали ги на принтера в училище и ги разлепяли на подходящи места из селото, за да информират жителите за предстоящата инициатива. Накрая изработвали кутии за даренията от по-дълбоки кашони, облепени с красива опаковъчна хартия.

Търсейки съмишленици, провеждали срещи със собствениците на трите големи магазина в селото, за да ги ангажират в кампанията. Във всеки магазин имало кутия, където хората могат да оставят продукти, както и в училището. Някои дарители избирали да пуснат в кутиите и пари, учителите също, за да се закупят продукти, които са в по-малко количество, така че подаръците да са равностойни.

Децата разговаряли и с кмета на селото, който помогнал да се изготви списък с възрастни и самотни хора в нужда. На финала обикаляли домовете, за да раздадат подаръците, като в миналогодишното издание зарадвали 17 самотно живеещи.

„Емоциите при срещите с възрастните хора са разтърсващи и за двете страни. Въпреки беднотията, тези хора ни посрещат сърдечно и настояват да ни почерпят. Една жена беше с две патерици и едва ходеше, но ги остави, за да ни прегръща. Компанията на децата се оказва по-ценна за възрастните самотници от материалната помощ. Родителите са силно впечатлени, че именно техните деца са реализирали подобна кампания“, споделя Гонева.

В рамките на изминалата година децата от с. Дълго поле са участвали още в кампании за събиране на дарения в полза на български деца в Украйна и за подпомагане на бедстващите семейства в Карловско.