Партийни привърженици и дежурни протестъри се присъединиха към недоволството, искането е за безусловно възстановяване на присъственото обучение

„Вярвай на малко, разсъждавай над всичко, мисли сам!“, „За премахване на „зеления сертификат“, ограничаващ нашите човешки права“. Това бяха част от лозунгите, издигнати днес пред Ректората на Пловдивския университет. Двадесетина недоволни, само част от които се оказаха студенти, поискаха безусловно възстановяване на присъственото обучение. Останалите присъстващи, сред които можеха да бъдат разпознати дежурните протестъри и партийни привърженици, се представиха като родители на бъдещи студенти или отказаха да отговорят какви са мотивите им за участие. Но разпънаха транспаранти с надпис: “Не даваме съгласие за медицински опити с децата ни.”

Организаторът на демонстрацията Габриела Дамянова – третокурсничка от специалност „Българска филология“ в ПУ, представи исканията за връщане на присъственото обучение без каквито и да било изисквания и обвини студентските съвети, че са предали интересите на общността. Тя определи противоепидемичните мерки като лицемерие и поясни, че до момента никой от ръководството на университета не е поискал да се срещне с нея, въпреки изпратените декларации. Според Габриела трябва да се направи проучване за процента ваксинирани преподаватели и студенти във вуза и на базата на резултатите да се вземе решение за мерките. Тя е на мнение, че маските са достатъчни като предпазно средство.

Да изрази недоволството си от София бе дошла и студентка от Техническия университет. Четвъртокурсничката учи „Инженерен дизайн“, но тъй като няма сертификат, не може да провежда експерименти в лабораториите и да влиза в дизайнерските студиа.

Малко преди 11 часа от тонколони върху джип със софийска регистрация гръмнаха “Не щеме ний богатства, не щеме ний пари, а искаме свобода, човешки правдини”, „Тих бял Дунав“, „Боят настана“.

Още преди новогодишните празници университетският омбудсман доц. Христо Паунов организирал онлайн среща с недоволните студенти, пояснил им нормативната уредба и заплахата от санкции за университета, ако не изпълнява заповедите на МЗ. Предал исканията им и на заседание на Академичния съвет.

Студентските съвети на висшите училища се разграничават от днешния протест. Още повече, че вчера МЗ излезе с нова заповед, според която присъственото обучение се възстановява от понеделник без изричното изискване за „зелен сертификат“, ако групите са наполовина. От Националното представителство на студентските съвети определиха решението като победа в резултат на отправените от тях искания.

Позиция на ръководството на ПУ:

Учебният процес може да бъде организиран по решение на факултетските/филиалните ръководства присъствено по график, с 50% заетост на помещенията, в които ще се провеждат лекции, а семинарните занятия или практически упражнения – при едновременно обучение на не повече от 50% от групите и без смесване на групи. Остават задължителни изискването за носене на маски от студентите и преподавателите, както и редовното проветряване и дезинфекция на учебните зали, подчертават от ръководството на ПУ. Висшето училище е едно от малкото в страната, където от 4 януари 2022 г. функционира специализирана лаборатория за вземане на проби за антигенни и РCR тестове и издаване на сертификати.

Студентската общност на ПУ винаги е имала пълната подкрепа и съдействие в съвместното решаване на всички наболели въпроси, свързани с образователната среда, професионалното израстване и реализация. Отстоявали сме заедно през годините възможно най-добрите условия за обучение, труд и живот, в съответствие с високите академични стандарти, а решенията са се вземали на всички управленски нива с разбиране, гласуване с мнозинство и право на глас на представители на студентите и докторантите, добавят от ръководството. По подобен начин вече 2 години академичната общност, както и цялата образователна система в страната, успешно преодоляват предизвикателствата в реорганизацията на учебния процес в електронна или хибридна среда, в зависимост от действащата нормативна уредба и предприетите действия на здравните власти за ограничаване разпространението на вируса на национално ниво.

Като подкрепя позициите на Студентския съвет на ПУ „Паисий Хилендарски“ и на Националното представителство на студентските съвети в търсене на нови форми за завръщане към присъствено обучение, академичното ръководство апелира за запазването на максимално безопасна среда при протичане на учебния процес и съпътстващите го научни, културни и спортни изяви.