Регионалният център за подкрепа процеса на приобщаващо образование изгради зали и кабинети за терапевтични дейности със собствени средства от бюджета си

Сградата на бившата специална детска градина за деца с увреден слух е тотално преобразена, а официалното откриване на тотално обновената база ще бъде на 23 март. С писмо на МОН три четвърти от сградата бе прехвърлена за стопанисване на Регионалния център за подкрепа процеса на приобщаващо образование. Възстановителните дейности започнаха през октомври.

„Сградата, която реновирахме изцяло със собствени средства от бюджета, беше в плачевно състояние – с демонтирани врати и осветителни тела. Реконструкцията се забави, тъй като Специалното училище за ученици с увреден слух “Проф.  д-р Стоян Белинов” обжалва процедурата. Спрямо мен и центъра бе проведена груба кампания, но реших да не се конфронтирам с колегите и да не отговарям на нападките. След поредната проверка, която ни направиха от МОН, получихме окончателно разрешение да стартираме ремонта“, поясни директорът на РЦПППО д-р Катя Стоилова.

В обновената база са оформени две зали – по психомоторика и за сензорна интеграция, обзаведени с изцяло нови мебели, уреди, люлки, модули. Изграден е кабинет за учителя с инсталиран брайлов принтер, на който се разпечатват адаптирани материали за ученици със зрителни затруднения, както и с принтер за топъл печат за релефни изображения на геометрични фигури и исторически обекти, отново в помощ на обучението.

В обновената сграда е пребазиран Монтесори кабинетът, изградени са кабинети по енерготерапия и за консултация на родителите, с които центърът работи по Еразъм+ проект за адаптиране на учебни материали за ученици със зрителни затруднения. Обособено е помещение за арт дейности, където ще се водят заниманията по новия проект, по който РЦПППО работи с Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ и с Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Учениците на трите институции ще реализират заедно „Малката русалка“. Драматизацията на Андерсеновата приказка вече е направена, предстои проектиране и изработване на костюмите и декорите, и репетиции на сцена.

Гордост на новата база е STEAM кабинетът с интерактивен екран, триизмерен принтер, интерактивни образователни игри по математика за най-малките, светещи тухлички за конструктивни дейности, устройство за контрол с поглед за деца със силно затруднена комуникация. За децата с нарушения от аутистичния спектър центърът е получил като подарък онлайн приложение в помощ на речевата рехабилитация. Всички учители са преминали обучение за работа с новите технологии.

„Изградихме също зала за обучения и спортен кабинет, в който ще има снимки и материали, свързани с новата ни дейност – отбора по хокей на трева. В него влизат 16 деца, които водят два пъти седмично тренировки в зала с колегата Димитър Георгиев. Изключително са запалени, родителите ги водят редовно, тъй като се готвят за Параолимийските игри в Берлин през юни. Техен консултант е председателят на Българската федерация по хокей на трева проф. Антонио Антонов. На първия етаж остана кабинетът за двигателна рехабилитация, солната стая и приемната за Регионалния екип за оценка и насочване. През ваканциите ресурсните учители от различни учебни заведения могат да идват със своите групи и да работят при нас“, уточни Стоилова.

3 КОМЕНТАРА

  1. Тази дърта кукумявка Стоилова вместо да лъже като мраченишка циганка да каже колко пари даде на вампира Пакова за да направи мъжа й ремонта!

  2. Изключително грозно е да подписвате коментар под фалшиф профил с името на дъщеря й!
    За никого не бих употребила такива думи, още повече за майка си!

  3. Изключително грозно е да подписвате коментар с името на дъщеря й!
    За никого не бих употребила такива думи, още повече за майка си!

Коментарите са затворени.