Националното външно оценяване по български език и литература за 7-класниците остава без промяна за 2019 година. Това отговориха от Министерството на образованието и науката след въпрос от националния омбудсман Мая Манолова по повод жалби на родители относно готвените промени на изпитните варианти по български и математика за кандидат-гимназистите.

Голяма част от учителите по предмета и родители на бъдещи седмокласници категорично се обявиха срещу намерението на МОН тестът да включва произведения по литература от V, VI и VII клас. Мотивът беше, че децата ще трябва да се готвят върху по-голям брой творби, отколкото зрелостниците за матурата. Що се отнася до темите по български език, преподавателите изразиха мнение, че няма как да не бъде включен материал от по-долните класове, тъй като повечето теми се повтарят с надграждане.

Според родителите обаче децата от набор 2005 и 2006 са заварено положение и се оказват неподготвени за новите промени. Те настояват ако се правят промени във формата, то те да се отнасят за бъдещите петокласници.

Образователният министър Красимир Вълчев уверил в писмо омбудсмана, че експертите в министерството са се съобразили с обществените нагласи и с интересите на учениците. От МОН ще предложат в националното външно оценяване по БЕЛ през учебната 2018/2019 година да бъде включено учебно съдържание от компонент литература само за VII клас.

Добро и мъдро решение, радваме се, че министерството взе предвид нашите доводи, доволни са учителите по литература. От МОН проведоха анкета, в която преподавателите по двата предмета за външното оценяване трябваше да изразят становище относно готвените промени.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.