Националното външно оценяване по български език и литература за 7-класниците остава без промяна за 2019 година. Това отговориха от Министерството на образованието и науката след въпрос от националния омбудсман Мая Манолова по повод жалби на родители относно готвените промени на изпитните варианти по български и математика за кандидат-гимназистите.

Голяма част от учителите по предмета и родители на бъдещи седмокласници категорично се обявиха срещу намерението на МОН тестът да включва произведения по литература от V, VI и VII клас. Мотивът беше, че децата ще трябва да се готвят върху по-голям брой творби, отколкото зрелостниците за матурата. Що се отнася до темите по български език, преподавателите изразиха мнение, че няма как да не бъде включен материал от по-долните класове, тъй като повечето теми се повтарят с надграждане.

Според родителите обаче децата от набор 2005 и 2006 са заварено положение и се оказват неподготвени за новите промени. Те настояват ако се правят промени във формата, то те да се отнасят за бъдещите петокласници.

Образователният министър Красимир Вълчев уверил в писмо омбудсмана, че експертите в министерството са се съобразили с обществените нагласи и с интересите на учениците. От МОН ще предложат в националното външно оценяване по БЕЛ през учебната 2018/2019 година да бъде включено учебно съдържание от компонент литература само за VII клас.

Добро и мъдро решение, радваме се, че министерството взе предвид нашите доводи, доволни са учителите по литература. От МОН проведоха анкета, в която преподавателите по двата предмета за външното оценяване трябваше да изразят становище относно готвените промени.