Седмокласникът от Музикалното училище Николай Маринов ще свири на алтернативния коледен концерт в Манхатън, за да получи почетния си трофей

Ден преди изпита по български, пианистът се върна от международен от конкурс в Италия

 

122014a-628

Националното външно оценяване стана причина за отмяна на концерта на виртуозния пловдивски пианист Николай Маринов в Карнеги Хол. Поради съвпадение на датите на задължителните за седмокласниците изпити и участието му в престижния концертен комплекс в Манхатън, виртуозът на клавишите ще свири на алтернативния коледен концерт. Ден преди утрешния изпит по български език, той се завърна от международен конкурс за млади таланти в Италия. След първия кръг, на който се явили 60 деца от цял свят, до втория в Барласина са били допуснати едва 8. Сред тях и Ники, който е свирил със симфоничния оркестър на Барласина.

Медийният шум около постиженията на шуменските пианисти Хасан и Ибрахим, изолира изключителния успех на пловдивския талант Николай Маринов, който грабна голямата награда на същия конкурс – „American Protege International Music Talent Competition Spring 2015”. На него бе присъдена първа награда на конкурса и наградата на международното жури, която се връчва само на един участник от всички 600 пианисти. Връчването на диплом и почетен трофей ще бъзе на един от коледните концерти в Карнеги Хол, където миналата година Ники отново участва по повод присъдената втора награда като солист на оркестър в изпълнение  Концерт за пиано и оркестър No.23 на Моцарт.

Зашеметяващите успехи на Ники на свършват до тук. През април той се класира отново първи на ” Internet Music Competition. В категория “Пиано” в конкурса се включиха 321 участници, но пловдивчанинът зае първо място  с резултат 98 точки от 100 – най-висок за категорията.

Малко след тази голяма награда, на провелия се от 16 до 18 април XI Международен конкурс за немска и австрийска музика ” Magic” в Бургас, седмокласникът пианист от класа на Светлана Косева стана лауреат на конкурса, като носител на първа награда и голямата награда – участие без предварителен тур в най- престижния световен конкурс ” П.И. Чайковски”.

Наградата му бе връчена от Асоциацията на лауреатите на конкурса и дава право за директно участие в следващите три тура, какъвто е регламентът.  Състезанието ще се проведе от 5 до 15 декември тази година в Новосибирск. Конкурсът е най- високото световно ниво за пианисти, цигулари, виолончелисти и певци.

 

 

1 КОМЕНТАР

  1. Vsicki tryabva da se gordeem s pistizheniyata na Nikolay,Hasan,Ibrahim,Emil Boyadzhiev ot Varna, a ne da pishem i da gledame da nastroim detsata i mediite edin sreshtu drug.Krayno vreme e da se sabudim i razberem,che te sa detsata na Bulgaria, nashite detsa,koito slavyat nashata rodina Bulgaria

Коментарите са затворени.