Дипломатическата мисия отвори врати за най-малките, консулът разряза торта и раздаде подаръци

DSCF0797

Близо 50 деца от Пловдив, Асеновград и Куклен се събраха днес в турското консулство по повод 23 април – ден на суверенитета и детето в южната ни съседка. Учениците от ОУ „Панайот Волов“ събраха аплодисментите с драматизация на „Вълкът и седемте козлета”. Облечени в костюми на героите от популярната приказка, малките таланти умело се вживяха в образите си под звуците на едноименната песен на Мими Иванова.

Децата от читалище „Мустафа Кемал Ататюрк“ рецитираха стихове на турски и български, а талантливата цигуларка Ефсун Узуноглу изпълни турска песен и марш. Музикална дарба демонстрираха и децата от частно училище „Класик”. Танцьорите от фолклорен ансамбъл „Дилянка” понесоха присъстващите в ритъма на българската народна музика.

DSCF0793

Генералният консул Хюсеийн Ергани приветства малките гости и разказа, че началото да се празнува на тази дата е поставено от Ататюрк през 1920 година, когато той открива Великото национално събрание и обявява Турция за независима светска република.  По традиция на този ден се канят деца от различни етноси, затова генералното консулство спазва традицията. На финала на празника всички запяха в един глас “Детска планета”.

Фокусник омая хлапетата с магически номера, след което щурият купон продължи с игри, лакомства и дискотека на открито. На финала децата разрязаха огромна торта, изпъстрена с балони и цветя. Всяко от тях си тръгна с пакет подаръци – федербал, топки, флумастери.

DSCF0779