2510_dktme

Ентусиасти организират надбягване за възрастни с ученически раници на 3 декември от 11 часа на площад „Централен”. Кампанията под надслов „На чужд гръб и 10 ученически раници са малко” събира последователи в социалните мрежи.

Поводът за необичайното състезание са тежките раници на децата. Припомняме, че преди месец 5-класничка подаде жалба до Държавната агенция за закрила на детето заради тежката раница, която е принудена да носи всеки ден.

Казусът предизвика бурни дебати. От МОН инициираха среща с издателите. Според министър Красимир Вълчев учебниците и учебните помагала трябва да се оптимизират за следващата учебна година. Той изрази мнение, че  електронните учебници са алтернатива, но не могат изцяло да заменят хартиените. Вълчев препоръча на училищните директори да осигурят шкафчета, където децата да съхраняват учебници и тетрадки, за да не ги носят всеки ден до вкъщи. Проверка на МОН показала, че между 20 и 40 процента от тежестта на раниците са учебниците.  Учебните комплекти тежат от 2 килограма и 800 грама за първи клас до малко над 4 килограма в по-горните класове. Допълнителна тежест са тетрадките и учебните помагала, а доста често децата носят в раницата храна и вода, както и екип за физическо възпитание.

Според медицински предписания теглото но една раница не бива да надхвърля 10 на сто от теглото на децата.

Освен в Пловдив надбягвания ще има още в София и Варна.

„Нека с гърбовете си усетим какво им е на децата! Искаме ли, можем ли да се поставим на тяхно място? Грижа ли ни е? Можем ли да взимаме полезни решения за тях?”, отправят предизвикателство организаторите.